Iohannis anunță prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile: Pericolul nu a trecut

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, prelungirea stării de urgență pe teritoriul României pentru încă 30 de zile, el spunând că nu există semne de încetinire a epidemiei, iar „numărul persoanelor infectate și decesele provocate cresc zilnic intr-un ritm altert”.

Iohannis 191011

„Am emis azi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pe tot teritoriul României. (...) Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politiceni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar. Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital. Altfel, vom avea un val de îmbolnăviri foarte mare”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă.

Conform sursei citate, se mențin interdicțiile stabilite în anteriorul decret prin care s-a impus starea de urgență. La acestea se adaugă alte măsuri.

Șeful statului a adăugat că prin decretul semnat marți, de prelungire a stării de urgență, se pot plafona prețurile medicamentelor, a aparaturii medicale, la alimente și la serviciile de utilitate publică, precum energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate sau carburanți.

Decretul menționează și că școlile rămân închise, suspendându-se toate activitățile didactice care presupun prezența fizică.

„Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online. Am hotărât, de asemenea, prin decretul pe care l-am emis că Guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară a cetățenilor, prin continuarea aprovizionării, producției, transportului și furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate”, a mai spus Iohannis.

Președintele a emis primul decret în 16 martie, ca urmare a pandemiei de coronavirus la nivel mondial.

În România sunt confirmate 6.879 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). În total, 346 de persoane au murit, pe teritoriul țării, în urma infectării cu coronavirus.

(sursa: Mediafax)