Sondaj INSCOP: PSD și PNL, aproape la egalitate. Social-democrații, sub pragul de 30%

Potrivit ultimului sondaj INSCOP, PSD a căzut mult sub pragul de 30%.

În intenţia românilor de vot pentru euroalegeri, PSD se menţine pe primul loc, însă urmat la mai puţin de un procent de PNL. Locul trei e ocupat de Alianţa USR-PLUS, la mare distanţă de următoarele formaţiuni. Conform sondajului, 58,5% dintre români au până la această oră o opţiune clară la alegerile europarlamentare. Dintre aceştia, 26,9% intenţionează să voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL. Pe locul al treilea se află Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% şi Pro România cu 9,1%.

Pragul electoral ar mai fi depășit doar de cei de la UDMR, care ar obține 5%. În schimb, pentru, PMP şi-au exprimat intenţia de vot 4,4% dintre respondenţi, în timp ce 1,1% au ales PNŢCD, 1% UNPR şi tot 1% DEMOS". 

Autorii sondajului precizează că pentru prima dată a avut loc măsurarea împreună a USR şi PLUS. De asemenea, potrivit INSCOP, partidul are înregistrează cea mai substanţială creştere este Pro România, formaţiune care a ajuns aproape de ALDE. 

Potrivit autorilor sondajului, rezultatul final al scrutinului europarlamentar din 26 mai va fi influențat suplimentar de factori care nu pot fi cuantificaţi într-un sondaj de opinie. Este vorba despre mobilizarea organizaţiilor politice, evenimente de impact pe agenda publică cum ar fi convocarea unui refefendum şi prezenţa efectivă la vot. Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer.

Volumul eșantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.