Oina – o valoare de patrimoniu cultural imaterial

Oina – o valoare de patrimoniu cultural imaterial

Realizare   extraordinară   pentru   Oină – sportul naţional românesc!

Firica oina

La solicitarea Federaţiei Române de Oină, în cadrul  şedinţei Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care a avut loc în data de 14.07.2020 şi la care a participat, din partea Ministerului Culturii, secretarul de stat Mihai Firică, au fost aprobate două solicitări în legătură cu Oina:

  • realizarea dosarului pentru recunoaşterea oinei, pe lista reprezentativă a UNESCO, ca valoare de patrimoniu cultural imaterial;
  • efectuarea demersurilor pentru includerea oinei în Registrul/Inventarul național al elementelor de patrimoniu imaterial.

Practic, prin aprobarea acestor solicitări, oina este recunoscută ca element de identitate naţională, aspect ce a fost promovat mereu de către federaţie, fiind efectuate mai multe demersuri, în acest sens, în ultimii zece ani, către comisie, dar fără rezultat.

Solicitările federaţiei au fost prezentate de preşedintele Nicolae Dobre, propunerile formulate având susţinerea majorităţii celor prezenţi, care au vorbit foarte frumos despre sportul nostru naţional.

Demersul a fost susţinut şi de Tudor Sălăgean – directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din Cluj-Napoca, membru al comisiei, cel care a fost numit în rolul de coordonator al întocmirii dosarului pentru UNESCO.

Întocmirea acestui dosar va necesita un volum de muncă foarte mare, federaţia manifestând disponibilitate maximă pentru a ajuta membrii comisiei, în acest sens.

Membrii Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial care au aprobat solicitările Federaţiei Naţionale de Ionă sunt: Mihai Firică – secretar de stat în Ministerul Culturii; Bianca Deac – şefă de cabinet în Ministerul Culturii; Codrin Tăut – membru al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO; Nicoleta Bichescu – membru în echipa tehnică a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului, pentru relația cu UNESCO; conf. univ. Avram Fițiu – subsecretar de stat în  Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale; conf. univ. dr. Paulina Popoiu – director general al Muzeului Satului ,,Dimitrie Gusti”.

Aprobarea demersurilor Federaţiei Naţionale de Oină de către comisie va contribui  enorm la fixarea acestei manifestări sportive a culturii româneşti, în viaţa comunităţii.