Lipsa acută de locuri în ATI, infirmată de realitatea din teren

Lipsa acută de locuri în ATI, infirmată de realitatea din teren

Raed Arafat a spus, vineri, că în spitalele din Bucureşti nu mai erau locuri la ATI. Sâmbătă, a apărut informația că avem un spital modular nou situat în curtea Spitalului Elias, construit prin donațiile de la Dăruieşte Viaţă. Duminică, Nelu Tătaru anunța că sunt 4.000 de locuri la ATI.

coronavirus aparat

Un număr de 38 de paturi cu gaze medicale pentru fiecare în parte, împărţite astfel încât să acopere toate stadiile de boală, centrală de tratare a aerului, circuite atent gândite, sunt câteva dintre dotările moderne pe care nu le mai găseşti în altă parte de ţară. În ajutorul medicilor de la Elias vor veni şi alţi 4 anestezişti şi 8 asistente prin detaşare sau voluntariat, cel mai probabil de la spitale care nu sunt atât de încărcate precum spitalul Elias.

După ce a văzut spitalul modular, premierul Orban a spus că şi la Institutul Matei Balş şi la Victor Babeş se poate suplimenta numărul de locuri în ATI.

În plus, în Bucureşti sunt, în total, 45 de unităţi sanitare, iar în multe dintre ele există capacitate ATI, cu ajutorul căreia s-ar putea degreva măcar o parte din activitatea intensă din cele 6 spitale de linia 1, 2 şi suport Covid din Capitală.

Ministrul Sănătăţii a vorbit duminică despre aproape 2.000 de paturi de terapie intensivă în peste 200 de spitale din ţară, toate pentru pacienţii COVID-19. În zonele unde secţiile de ATI sunt supraîncărcate, precum Ploieştiul sau Galaţiul, au ajuns deja unităţi mobile de ATI.

„În acest spital nu sunt întâlnite infecţiile nosocomiale, renumitele infecţiii nosocomiale din secţiile de terapie intensive din spitalele vechi, din România. Un alt mare avantaj al acestui spital este că el va putea fi transformat apoi într-un spital de arşi sau într-o secţie de terapie intensivă sau în orice alt fel de secţie, modificând circuitele existente”, a spus Carmen Uscatu, fondator Dăruieşte Viaţă.

„Ca să putem face faţă atât urgenţelor care accesează Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, cât şi spitalului modular, trebuie să primim ajutor de resurse umane din partea spitalelor care sunt mai puţin încărcate decât un spital Universitar de Urgenţă”, a afirmat dr. Mugur Ardelean, managerul Spitalului Elias

„La nivel naţional avem aproape 4.000 de paturi de terapie intensivă. În cele 226 de spitale care sunt fază 1, fază 2 şi suport COVID sunt în jur de 2000, 1.927 de paturi de terapie intensivă”, a afirmat Nelu Tătaru, ninistrul Sănătăţii.

(sursa: Mediafax)