Guvernul a închis pieţele fără un studiu de impact asupra economiei şi a consumatorului

Guvernul a închis pieţele fără un studiu de impact asupra economiei şi a consumatorului

Pieţele se închid, micul producător este sufocat, dar nimeni nu poate măsura impactul, scrie Ziarul Financiar.

201107 aglomeratie piata mare 02

În ţară sunt 35 de pieţe care fac parte din Aso­ciaţia Administratorilor Pieţelor din România, însă numărul lor este mai mare, pentru că există cel puţin o piaţă în fiecare oraş cu peste 20.000 de locuitori. Astfel, ar trebui să avem cel puţin 72 de pieţe. Dacă majoritatea s-au închis, ce să facă micul producător, să iasă în pragul iernii să vândă în faţa porţii?

Ministerul Agriculturii nu are studii privind numărul sau traficul din pieţele agro-alimentare româneşti ori vânzările pe care le au. Câţi oameni vor fi afectaţi de măsura luată de guvernanţi? Unde să-şi ducă marfa? Care vor fi pierderile?

Ministrul agriculturii, Adrian Nechita Oros, a scris pe pagina sa de Facebook că este convins că primarii responsabili şi admi­nistratorii de pieţe vor găsi soluţii ca toţi producătorii agricoli să poată în continuare să-şi vândă marfa în pieţe.

Producţia românească de fructe şi legume din 2019 a fost de 5 milioane de tone, potrivit datelor de la INS. Românii consumă anual 3,3 mi­lioane de legume proaspete şi produse derivate din legume, 1,85 milioane de tone de cartofi şi peste 2 milioane de tone de fructe, iar cea mai mare parte din acestea sunt produse local.

(sursa: Mediafax)