39 molecule noi pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

39 molecule noi pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

Executivul a aprobat, în ședința de vineri, o hotărâre pentru introducerea a 39 de molecule noi pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni grave în lista medicamentelor compensate şi gratuite.
 

ministerul sanatatii

La solicitarea Ministerului Sănătății, s-a aprobat în ședința de ieri, o Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Documentul prevede actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate cu un număr de 39 molecule inovative destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, leucemii și limfoame, aplazie medulară, pacienți cu boli autoimune, afecțiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienți cu transplant.
“Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor cu afecțiuni cronice grave la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite. Cele mai multe medicamente de ultimă generație introduse în listă sunt destinate pacienților cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate”, a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru. 
Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru medicamentele incluse necondiționat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru și începând cu data de 01.02.2021 pentru medicamentele incluse condiționat de încheierea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat si pentru medicamentele incluse necondiționat, dar cu impact bugetar, scrie într-un comunicat promulgat de Ministerul Sănătății.