Colaborare la nivel cultural între România şi Muntenegru

Colaborare la nivel cultural între România şi Muntenegru

Secretarul de stat la Ministerul Culturii, Mihai Firică, s-a întâlnit, azi, cu ambasadorul Muntenegrului, la București.

ambasador

Mihai Firică, secretar de stat: „Colaborarea în plan cultural dintre România și Muntenegru are un potențial însemnat, iar dialogul instituționalizat poate genera numeroase proiecte bilaterale.                              

În cadrul întâlnirii pe care am avut-o, astăzi, cu Excelența Sa Goran Poleksić, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Muntenegrului la București, am putut trece în revistă o serie de evenimente și inițiative prin care turismul cultural, din cele două țări, să fie promovat în cadrul unor evenimente organizate în comun.

Sunt convins că marii poeți ai celor două națiuni, Mihai Eminescu și Petrović-Njegos, vor avea monumente ridicate prin generozitate reciprocă, astfel încât cunoașterea operelor lor să fie profundă.

Cultura este cel mai solid pod între nouă națiuni. După ce se va depăși pandemia, sunt convins că proiectele avansate astăzi se pot realiza: înfrățirea unor orașe din cele două țări, curse charter spre zonele turistice, deschiderea de lectorate în cadrul universităților, traduceri din literatura clasică și contemporană, precum și evenimente dedicate filmului, teatrului și operei.

Ambasadorul Goran Poleksić a remarcat numeroasele similitudini dintre România și Muntenegru. Să nu uităm zestrea culturală pe care a lăsat-o moștenire Macarie, celui căruia i se datorează apariția primei cărți tipărite în Țara Românească.

A fost o întâlnire în care am putut dialoga cu un prieten al României și un promotor al valorilor muntenegrene”.