Ce a constatat comisia de control la Spitalul Târgu Cărbunești

Ce a constatat comisia de control la Spitalul Târgu Cărbunești

Pacienţii de la Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti au rămas fără oxigen, vinerea trecută, pentru că acesta s-a terminat din aparatul care asigura alimentarea. Aceasta este cauza constatată de către o comisie de control instituită din ordinul prefectului județului Dolj. 

carbu
Alimentarea cu oxigen a spitalului din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj este asigurată de o firmă din Timişoara, în urma câştigării licitaţiei. În dimineaţa zilei de 22 octombrie, oxigenul din rezervor a fost epuizat.

Furnizorul a dat asigurări că instalaţia de stocare a fost dotată cu sistem de telemetrie (monitorizare la distanţă a nivelului de lichid din rezervor) prin intermediul serviciului SECCURA, montat pe recipientele de stocare oxigen medicinal, livrarea cu oxigen făcându-se automat, fără a fi nevoie ca beneficiarul să verifice regulat nivelul şi să emită comanda, asigurând producţie continuă prin evitarea epuizării stocului de gaz. Cu toate acestea, în dimineaţa zilei de 22.10.2021, în condiţiile unui consum crescut de oxigen, datorat unui număr mare de pacienţi bolnavi de Covid-19 dependenţi de oxigen medicinal, rezervorul criogenic de stocare care asigura ventilarea mecanică a pacienţilor internaţi în spitalul suport COVID-19 din Târgu Cărbuneşti a fost epuizat înainte de a fi încărcat la timp de furnizorul SC LINDE GAZ ROMÂNIA SRL“, se arată în raportul de control.

Comisia de control a stabilit că o vină o are şi conducerea Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbunbeşti pentru că nu a luat măsuri pentru asigurarea unei rezerve, în caz de producere a unor evenimente de acest fel.

Deşi responsabilitatea directă de a monitoriza nivelul de lichid din rezervor şi de a livra automat oxigenul medicinal lichefiat revenea furnizorului SC LINDE GAZ ROMÂNIA SRL, managementul Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, cu ocazia perfectării contractului subsecvent nu s-a asigurat de înscrierea rezervei intangibile de oxigen lichid, în raport de care furnizorul să asigure aprovizionarea/alimentarea cu oxigen medicinal. Acest aspect poate fi considerat o cauză de fond a lipsei de oxigen din data de 22.10.2021 ce a avut ca şi consecinţă neprestarea corespunzătoare a serviciului de asistenţă medicală pentru pacienţii bolnavi de Covid-19 internaţi în spital, cărora le-a fost prescrisă ventilarea mecanică cu oxigen medicinal“, se arată în raportul de control.   De asemenea, conducerea spitalului nu a luat măsuri pentru a supraveghea instalaţia de oxigen: „La nivelul Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti nu a fost elaborat un program de supraveghere internă a instalaţiei de oxigen (instalaţii fluide), care să ţină seama de riscul acestora pentru pacient, de domeniul de utilizare şi de complexitatea acestora. (...) Astfel, unitatea spitalicească s-a bazat exclusiv pe supravegherea externă realizată de furnizorul de oxigen medicinal, în baza clauzelor contractuale. La nivelul spitalului s-a considerat că rezervorul-stocator este proprietatea furnizorului şi nu le incumbă responsabilităţi pe linie de supraveghere a instalaţiilor de oxigen“.

Directorul medical al Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti a fost amendat cu 10.000 de lei de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj. 

Prin actul de constatare propriu al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj s-au reţinut mai multe abateri de la cadrul legal aplicabil al aprovizionării cu medicamente şi materiale sanitare necesare prestării serviciilor de asistenţă medicală de calitate în condiţiile pandemiei de Covid-19, în raport de care a fost aplicată o sancţiune contravenţională directorului medical al Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti“, se mai constată în actul de control.