Asistenta șpăgară din Gorj lua între 500 și 1.500 de lei pentru vaccinări fictive

Asistenta șpăgară din Gorj lua între 500 și 1.500 de lei pentru vaccinări fictive

Asistenta medicală din localitatea Ionești, județul Gorj, a eliberat certificate false de vaccinare pentru care cerea sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei, unele acte fiind făcute și pentru persoane care nu sunt în țară, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.  

vaccinaree

În data de 10 noiembrie, procurorii au desfăşurat percheziţii la domiciliul acesteia şi la cabinetul medical în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea și au ridicat înscrisuri și alte materiale care pot fi folosite în instrumentarea dosarului penal.

Potrivit procurorilor, asistenta intra fie direct în posesia banilor, fie prin intermediari.

Din materialul probatoriu administrat până în prezent a rezultat că suspecta, în calitate de asistentă medicală în cadrul Cabinetului medical de familie din comuna …, judeţul Gorj, având ca atribuţii de serviciu administrarea la cerere a dozelor de vaccin anti COVID 19, introducerea în sistemul informatizat a datelor persoanelor vaccinate şi eliberarea adeverinţelor de vaccinare (activităţi reglementate de Ordinul nr. 645/501/2021 al Ministrului Sănătăţii), a pretins şi primit cu titlu de mită atât direct, cât şi prin intermediari, diferite sume de bani, între 500 şi 1500 de lei de persoană, de la mai multe persoane, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, a nu administra dozele de vaccin, introducând în sistemul informatizat date informatice necorespunzătoare adevărului, privind vaccinarea mai multor persoane, în scopul de a produce consecinţe juridice, eliberând în fals mai multe adeverinţe de vaccinare, consemnând în mod necorespunzător adevărului că persoanele respective ar fi fost vaccinate”, arată anchetatorii.

Potrivit procurorilor gorjeni, aceasta, în data de 20.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şapte persoane şi a emis în fals şapte adeverinţe de vaccinare, fără ca operaţiunea de vaccinare să fie realizată efectiv.

În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită de la două persoane, în incinta cabinetului medical, sume de bani, pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fară a administra dozele de vaccin anti COVID 19.

Și în data de 21.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru două persoane şi a emis în fals două adeverinţe de vaccinare, fără ca operaţiunea de vaccinare să fíe realizată efectiv.

În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, în incinta cabinetului medical, sumele de câte 1000 lei, de la două persoane, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fară a administra dozele de vaccin anti COVID 19” potrivit anchetatorilor.

În data de 30.09.2021, a introdus în evidenţa informatizată datele pentru o persoană şi a emis în fals o adeverinţă de vaccinare, fară ca persoana respectivă să fíe prezentă în incinta cabinetului medical, fiind prezentată doar o copie a actului de identitate aparţinând acesteia.

În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 1500 lei, pentru „serviciul prestat“.

În data de 12.10.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şase persoane şi a emis în fals şase adeverinţe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti COVID 19, simulând administrarea acestora, prin eliminarea serului în vată. În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 2000 de lei

Ieri, s-au desfăşurat percheziţii la domiciliul suspectei şi la cabinetul medical în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea, fiind găsită suma de 94.000 de lei.

Activităţile de urmărire penală au fost desfăşurate în cauză de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliţiei din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Bucureşti, Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Gorj, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, Poliţiei Oraşului Turceni şi Direcţiei de Operaţiuni Speciale – Serviciul Operaţiuni Speciale Gorj”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Asistenta a fost reținută, a ajuns în fața judecătorului cu propunere de arestare preventivă, dar s-a luat decizia arestului la domiciliu.

Procurorii au în vizor și alte persoane suspecte în acest dosar.

S-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la fals informatic, instigare la fals intelectual și complicitate la dare de mită, fiind extinsă urmărirea penală in personam cu privire la mai multe persoane suspecte”, au mai transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.