Mehedințiul - sub teroarea pestei porcine

Săptămâna trecută, prezentam în Ediție.ro , comuna mehedințeană Gârla Mare, care a îmbrăcat straiele de „Ignat”, majoritatea localnicilor trecând la sacrificarea porcilor din gospodării, imediat ce s-a răspândit zvonul că pesta porcină a pus stăpânire pe localitate.

Pesta porcina

La nici o săptămână, altă localitate mehedințeană se confruntă cu aceeași problemă. Săptămâna trecută, în localitatea mehedințeană Gîrla Mare a fost declarată oficial pesta porcină africană, de către autoritățile mehedințene. Un număr de 50 de porci provenind de la o crescătorie privată, se pare că fără autorizație de funcționare, au fost uciși iar localnicii și-au sacrificat animalele din gospodării pe timpul nopții. La intrarea sau ieșirea din această localitate, autoritățile au instituit filtre de dezinsecție astfel încât virusul să nu poată sparge granița spre alte localități învecinate.

Și totuși, județul Mehedinți pare ori blestemat, ori abandonat de către autoritățile competente, în fața pericolului pestei porcine. În urmă cu o zi, un alt focare de pestă porcină africană pare a se fi depistat în județ. De data aceasta este vorba de un cătun, Bădițești, aparținând comunei Husnicioara, o localitate aflată la mare distanță de focarul descoperit în comuna Gîrla Mare.

Medicul veterinar din acest cătun a descoperit un porc decedat, a anunțat autoritățile DSVSA Mehedinți, dar până la sosirea acestora, numărul porcilor decedați a ajuns deja le trei. Drept urmare, au fost prelevate organele celor trei porci, precum şi probe de sânge, care au fost trimise la laboratorul regional de la Craiova. Deşi nu se cunosc încă rezultatele analizelor, simptomatologia conduce către noi cazuri de pestă porcină africană.