Pesta porcină revine în Mehedinți

În urmă cu câteva zile, virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmat la un porc mistreț vânat în Mehedinți.

mistret radioactiv granita ucraina

Deși acest porc mistreț a fost  vânat pe un fond de vânătoare între Vânători și Punghina, ce aparține unei asociații de vânători din Dolj, o echipă de medici veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mehedinți s-a deplasat în regim de urgență la fața locului pentru a întreprinde o serie de măsuri în vederea neutralizării animalului vânat, realizarea unor acțiuni de dezinfecție, stabilirea zonelor de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport.

A fost începută, de asemenea, ancheta epidemiologică. În urma acestui caz, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricție.

Zona afectată este de 13 kilometri, iar zona tampon este de 5 kilometri. În acest sens a  fost instalat un filtru rutier dezinfectant, iar zona este monitorizată 24 de ore din 24, de echipe de la DSVSA Mehedinți și Direcția Silvică.

În legătură cu această situație, directorul executiv de la DSVSA Mehedinți, Valentin Marițoiu, susține că populația trebuie să stea liniștită pentru că porcii din gospodării nu au fost afectați.