După mai bine de 30 de ani se (re)aude orologiul din Strehaia

După mai bine de 30 de ani de uitare și părăsire, orologiul situat pe Monumentul Eroilor Strehăieni căzuți pe câmpul de luptă în războiul pentru întregirea neamului , din anii 1916-1918, situat în Parcul Primăriei, și-a regăsit strălucirea de altădată.

orologiu strehaia

În cursul anului 2018, Primăria orașului Strehaia a reușit să obțină semnarea unui proiect destul de important pentru comunitatea locală și istoria acestei urbe. Este vorba de reabilitarea Monumentului Eroilor, singurul monument din Mehedinți introdus pe lista monumentelor ce vor urma a fi reabilitate în cadrul organizării Centenarului 2018, de către Comisia Interministerială a Guvernului României, din data de 24.04 2018. În acest sens, este un lucru extrem de important pentru acest oraș faptul că  locuitorii orașului și nu numai, aud astăzi, din nou, după mulți ani de amorțire, gongul ceasului din acest monument. 

Istoria monumentului

Informații ample despre acest monument am găsit, așa cum era de așteptat, în cartea marelui istoric strehăian, C.A.Protopopescu. „Pentru acesta s-a format un comitet de inițiativă compus din: Alexandru Brăescu, ofițer de rezervă, primar al strehăii  (fratele scriitorului Brăescu), D. Ghimpău, plutonier de rezervă și avocat din Strehaia, V. Macarie, farmacist, secretarul comitetului, P. Muică, medic, casierul comitetului și V. Proineanu, ofițer de rezervă și avocat. Comitetul de organizare a lansat la sfârșitul anului 1919 și ianuarie  1920, un apel către populație: „Oameni buni, oameni cuminți și cu dragoste de neam, am pus la cale să ridice în Strehaia și satele Lunca Banului, Slătinic și Ciochiuți, câte un Monument în amintirea eroilor morți pentru Țară, Tron și Rege, precum și în cinstea viețuitorilor rămași infirmi, luptând a face România Mare de azi. …Să nu așteptați să cerșim și să precupețim pe acești eroi și bravi copii ai țării, ci voi singuri să veniți să aduceți bani din averea și munca voastră de toate zilele și în nici un caz mai puțin de 5 lei….La apelul lansat a răspuns cea mai mare parte a locuitorilor, reușind să se strângă prin cele 97 de liste de subscripție, 22.667,70 lei….Construcția monumentului a costat 40.000 lei. Monumentul este făcut din ciment și piatră, blocuri cioplite, sub forma unei mici capele, în care s-a instalat un ceas italian care anunță orele…și tot pe partea din față și cele două laturi au fost așezate plăci de marmură cu numele ofițerilor, subofițerilor și soldaților căzuți pe câmpul de luptă în Războiul din 1913, 1916 -1919, iar deasupra a fost așezat un vultur din piatră. Inaugurarea și dezvelirea monumentului s-a făcut pe data de 28 august 1922”, se arată în lucrarea lui C.A.Protopopescu.

orologiu strehaia poza veche

Ceas unic în Strehaia

Orologiul din Strehaia este unic în sine prin faptul că a fost restaurat și redat populației pe vechiul clopot de aramă existent încă de la inaugurare, dar și prin faptul că pe cadran, cifra IV este scrisă altfel. Adică IIII. Pentru această situație există și o logică. Încă din secolul al XIV-lea, există o convenție a ceasornicarilor, ca cifra 4 să fie înscrisă cu patru linii “IIII” și nu “IV”, ca semn al originalității.
Convenția ceasornicarilor este și astăzi respectată. Niciun ceas original nu are cifra 4 altfel. Realitatea se susține din nevoia eliminării confuziei între cifra IV și cifra VI, care poziționate pe circumferința cadranului generează asemănare la o privire neatentă.