Puntea dintre nepăsare şi realitate

Peste 200 de locuitori, printre care şi 20 de elevi sunt obligaţi zi de zi să treacă peste o punte „made în epoca de piatră”. Scândurile sunt rupte, cablurile vechi, iar apele râului Motru din ce în ce mai ameninţătoare.

punte comanda 

Aflat la o distanţă de cinci kilometri de orașul Strehaia şi doar la 1 kilometru de cel mai apropiat sat, respectiv Comanda, satul Menţii din Faţă, este la ora actuală imaginea vie a satului românesc pradă a indiferenţei politicienilor faţă de realitatea mediului rural în ultimii 40 de ani. În jur de 40 de familii trăiesc un adevărat coşmar. Legătura cu lumea civilizată se face doar pe o punte de scânduri, improvizată de către săteni, mereu cu teama că un incendiu, o boală, o alunecare de teren sau un eveniment neplăcut, le-ar putea distruge bruma de avere într-o clipă.

Înainte de 1989, satul devenise unul dintre cele mai căutate din judeţ. Situat la poalele dealului cu acelaşi nume, pe malul stâng al râului Motru, cătunul se bucura de faima celei mai bune culturi de viţă-de-vie din judeţ. Legătura cu lumea civilizată se făcea pe un pod de lemn, deschis pe atunci chiar şi traficului rutier. De aproape 24 ani însă, locuitorii acestui cătun au fost rupţi de restul lumii civilizate.

Puntea de coşmar

Locuitorii cătunelor Menţii din Faţă şi Motruleni sunt parcă blestemaţi. Singura cale de acces spre sate, peste râul Motru constă într-o punte formată din cabluri legate de copaci pe ambele maluri şi scânduri, multe dintre ele fiind putrezite şi rupte. Elevii din cele două cătune sunt obligaţi zilnic să treacă pe aceată punte pentru a ajunge la şcoală.

„Eu sunt elevă în clasa a XI- a la Liceul „Matei  Basarab” din Strehaia. Am cursuri după amiază şi chiar dacă intru la ore la ora 13.00, eu plec de acasă şa ora 11.00. Sunt singura de aici. Mai am câţiva colegi din satul vecin, dar mă întâlnesc cu ei la cotitură. Mergem pe jos până la Comanda, iar de acolo luăm ocazie. Nu avem microbuz pus la dispoziţie. Acesta vine cu elevii de clasele I – VIII, dar nu pot sta după el pentru ca nu mai ajung la timp la ore.
Seara, în special acum când se întunecă mai devreme, mă aşteaptă părinţii la Comanda şi venim pe jos până acasă. Trecem peste această punte. Când apele Motrului sunt mari, îmi este frică, dar nu am ce face. La mijlocul punţii erau două piloane de fier, dar le-a luat apa. Este periculos să circuli pe punte, în special când îngheaţă sau când ninge
”, ne declară o elevă din satul Menţii din Faţă, al cărui nume îl trecem  sub tăcere din motive lesne de înţeles.

Cu mortul pe punte

Un alt locuitor al cătunului, ne spune că în fiecare dimineaţă îşi duce copilul la grădiniţă în satul Comanda.

„Trezesc copilul la ora 6.00 dimineaţa pentru a avea timp sa ajungem la grădiniţa din satul Comanda la ora 8.00. La ora 12.00 mă duc şi îl iau acasă. Ajungem la ora 14.00. este o adevărată bătaie de joc”, ne spune S.B. de 43 de ani.

Marele necaz al locuitorilor îl constituie faptul că nimeni nu vrea să îi ajute să construiască un nou pod de lemn peste râul Motru pentru a le facilita accesul din şi spre cele două cătune.

„Dacă în sat ar izbucni acum un incendiu, maşina pompierilor nu ar avea pe unde să ajungă aici. Am sta toţi cu mâinile în sân şi am privi cum locuinţa s-ar face scrum. Dacă avem nevoie de o ambulanţă, trebuie să cărăm bolnavul sau gravida pe braţe pe punte. Mai rău este că, de multe ori trecem pe braţe şi morţi. Da, aşa cum aţi auzit. Când cineva moare din motive mai puţin cunoscute şi este nevoie să i se facă autopsia, aducem mortul pe braţe până aici şi îl trecem puntea până la maşina IML-ului. Ferească dumnezeu să fim loviţi de evenimente neplăcute, că suntem osândiţi  să murim cu zile”, ne mai spune S.B.

O punte mai bună

În primăvara lui 1997, podul de lemn de peste râul Motru, ce făcea legătura între satul Menţii din Faţă şi Comanda, dar şi între judeţul Mehedinţi şi Gorj, a fost luat de ape. Această nenorocire a venit doar la câţiva ani după ce satul a fost branşat la reţeaua de energie electrică, iar oamenii credeau că este timpul ca şi ei să intre în rândul lumii.

De atunci, sătenii au fost obligaţi să treacă prin apele râului ori de câte ori au nevoie să ajungă ori în satele vecine, ori în Strehaia. Cel mai mult au de suferit copiii, care, fie iarnă, fie vară sunt obligaţi să treacă prin apă sau pe această punte pentru a ajunge la şcoala din Comanda sau la liceul din Strehaia. Oamenii au reuşit, prin forţe proprii, să ridice o punte peste Motru, însă această cale de acces se află într-o stare avansată de degradare. Scândurile sunt rupte, cablurile vechi şi improprii, iar pericolul pândeşte pe oricine încearcă să se aventureze pe punte.

Ei bine, un consilier local al orașului Strehaia, care, deocamdată nu a dorit să-i fie făcută publică identitatea, a hotărât ca prin forțe financiare proprii să reabiliteze și să modernizeze puntea, astfel încât cetățenii să  nu se mai afle în pericol la trecerea peste râul Motru. Lucrările vor începe imediat ce timpul o va permite, întreaga populație a satului Menții din Față având pe viitor certitudinea că nu se vor mai afla în pericol traversând râul Motru.

Cu toate acestea, sătenii rămân însă captivi pericolelor la incendii sau alte probleme de sănătate știut fiind faptul că în perioada anotimpurilor reci, pompierii sau salvarea neavând absolut nici-o speranță să ajungă în acest sătuc în ajutorul sătenilor.