Fermă din Mehedinți, focar de pestă porcină. Mii de porci urmează să fie uciși

Centrul Local de Combatere a Bolilor Mehedinți a dezbătut un plan de măsuri al DSVSA Mehedinți, astăzi, într-o ședință extraordinară.

 Pesta porcina

Este vorba de o fermă de creștere și reproducție a suinelor din satul Vrancea, comuna Burila Mare, Mehedinți, unde a fost confirmat un focar de pestă porcină. De asemenea, a fost convocat și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în vederea aprobării planului de măsuri respectiv.

3.949 de porci din exploatație vor fi uciși, iar clădirile destinate adăpostului porcilor și vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum și echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd susceptibile de a fi contaminate vor fi curățate și dezinfectate.

Prefectul județului Mehedinți, CristinelPavel a declarat: „Din păcate, focarul a apărut la o exploatație de creștere și reproducere a suinelor, în localitatea Vrancea, din comunaBurila Mare. Am convocat, în acest sens, centrul local pentru combaterea bolilor, pentru dezbaterea planului de măsuri inițiat de Direcția Sanitar - Veterinară și, totodată, comitetul județean pentru situații de urgență. Am dispus, prin decizie, uciderea întregului efectivde animale și distrugerea cadavrelor prin îngropare”.

Pe de altă parte, DSV Mehedinți așteaptă ca în cursul zilei de astăzi să fie luate de urgență măsurile necesare uciderii și incinerării porcilor. „Într-o fermă la nivelul județului, s-a confirmat o suspiciune a evoluției unui focar de pestă porcină. Au fost constatate mai multe avorturi la 16 scroafe. S-a făcut o examinare clinică, după care a fost un examen necroptic, efectuat de medicul veterinar oficial, după care s-au recoltat probe pe procedură și s-au trimis la analiză. Efectivul este 3.949 de capete de suine, care trebuie ucise, după care îngropate în incinta fermei”, declară directorul executiv adjunct al D.S.V.S.A. Mehedinți, Adriana Ganea.

 

Ultimele știri