Partidul Naţional Liberal este alături de fermierii români

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a efectuat, azi, 25 noiembrie, o vizită în mai multe localităţi din judeţul Dolj.

Calarasi

În cursul vizitei, s-a întâlnit cu fermierii din zonă, cu care a discutat despre soluţiile necesare pentru ca producătorii agricoli să fie stimulaţi şi, mai ales, să beneficieze de o desfacere avantajoasă a produselor lor, pe pieţele din ţară, ocazie cu care au prezentat şi Programul PNL pentru agricultură.                                               

Delegaţia PNL a avut întâlniri cu fermierii în localităţile Pleniţa, Poiana Mare, Călăraşi, Dăbuleni, Segarcea – zone cu mare potenţial agricol, pentru România. A urmat o conferinţă de presă susţinută, în aer liber, în comuna doljeană Călăraşi.  

Pe tot parcursul vizitei, ministrul Agriculturii a fost însoţit de preşedintele PNL Dolj – Ştefan Stoica, ministrul Apărării Naţionale – Nicolae Ciucă, ministrul Tineretului şi Sportului – Ionuţ Stroe, deputatul Nicolae Giugea, senatorul Mario Ovidiu Oprea.

Preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica, candidat pentru Camera Deputaţilor, a afirmat că Guvernul PNL a fost şi va fi, în continuare, alături de fermierii români.  "Am dorit să compensăm din pierderile  provocate de această pandemie. Guvernul PNL a alocat 150 milioane euro din fonduri europene şi circa 260 milioane lei de la bugetul naţional pentru scheme de sprijin privind pierderile fermierilor din cauza evoluţiei Covid-19. Banii intră, începând chiar de astăzi, 25 noiembrie. Guvernul PNL a implementat scheme de sprijin cu caracter excepţional pentru crescătorii de animale (bovine, ovine, caprine, porcine, păsări), pentru apicultori, precum şi pentru pomicultori, legumicultori şi viticultori".

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat că anul acesta a coincis şi cu anul în care se gândeşte noua Politică Agricolă Comună, ceea ce a permis Guvernului PNL că aibă analize foarte pertinente, pe baza cărora a creionat priorităţile de finanţare pentru următorii 7 ani. Una dintre aceste priorităţi este sprijinirea producătorilor români ca să îşi comercializeze produsele. "Aici mă refer la cei 21,56 miliarde euro bani europeni şi la încă 10 miliarde euro din co-finanţare, de la bugetul naţional. Principala problemă a producătorilor din România este vânzarea produselor. Producătorul român poate produce la fel de bine, şi calitativ şi cantitativ, ca oriunde, în Europa, dar cea mai mare problemă este modul în care reuşeşte să-şi comercializeze producţia. Majoritatea sunt producători mici sau procesatori mici, care nu au capacitate de negociere mare şi atunci nu totdeauna pot să-şi vândă producţia la preţuri avantajoase şi nu totdeauna reuşesc să o vândă toată, şi înregistrează pierderi. Ca atare, în următorii 7 ani, cu 430 milioane euro, finanţăm construirea unor spaţii de depozitare şi procesare. O problemă foarte mare este că noi exportăm producţie primară şi importăm hrană cu mare valoare adăugată. Avem un deficit al balanţei comerciale pe anul trecut de 1,24 miliarde euro. Cu alte cuvinte, agricultura românească a a pierdut 1,24 miliarde euro. Din banii pentru rezilienţă şi relansare economică, am gândit o reţea de depozitare, distribuţie, procesare şi promovare a produselor româneşti. În Franţa, există, din 1960, această reţea, acum se construiesc asemenea reţele naţionale în Ungaria, în Cehia şi în Polonia şi este o oportunitate şi pentru noi să facem o reţea pentru produsele româneşti, şi orice producător român va putea folosi această reţea".

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, candidat PNL pentru Senatul României, a afirmat: "Astăzi, împreună cu ministrul Agriculturii, colegul meu, Adrian Oros, am mâncat mere din livada lui Nea Mişu Popa, din Pleniţa. Stând de vorbă, la capul locului, am aflat, de la gospodari, care sunt problemele cu care se confruntă, ce soluţii au găsit de unii singuri şi, bineînţeles, cum ar trebui ajutaţi. Le-am promis doljenilor cu care m-am întâlnit, săptămânile trecute, că voi duce problemele lor la Bucureşti, în faţa guvernanţilor. Astăzi, a fost invers, au venit miniştrii la marginea livezii. Este foarte important să sprijinim producătorii locali, să încurajăm investiţiile prin utilizarea programelor de obţinere a fondurilor, care să conducă, în mod real, la dezvoltarea agriculturii".

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, candidat pentru Camera Deputaţilor: "Astăzi,  alături de generalul Ciucă şi colegii Ştefan Stoica şi Mario Oprea, am primit vizita promisă a ministrului Agriculturii, Adrian Oros. La ferma pomiviticolă din Pleniţa, am simţit, la propriu, roadele muncii agricultorilor şi pomicultorilor din Dolj. E un moment care arată că trebuie să ne implicăm, în continuare, pentru sprijinirea fermierilor români, iar PNL are un real interes pentru această regiune, cu potenţial agricol enorm. Am încredere că se poate să facem din Oltenia o regiune în care să putem trăi prin valorificarea imensului potenţial de care dispunem".

Deputatul Nicolae Giugea, candidat PNL pentru un nou mandat: "I-am însoţit pe Adrian Oros, ministrul Agriculturii, şi Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, în vizită la una dintre cele mai performante plantaţii viti-pomicole din judeţ. De trei decenii, Mihai Popa a dezvoltat, în Pleniţa, plantaţii de struguri de masă şi de vin, precum şi livezi de pomi fructiferi. Fructele produse aici se regăsesc în supermarketurile din întreaga Oltenie, ceea ce dovedeşte că fermierii care asigură calitate, cantitate şi ritmicitate, pot găsi piaţă de desfacere. Agricultura este una dintre principalele oportunităţi de dezvoltare a Doljului, iar exemplul de la Pleniţa este elocvent".

Senatorul Mario Ovidiu Oprea, candidat pentru un nou mandat: "PNL are în vedere sprijinirea fermierilor tineri, în contextul în care îmbătrânirea fermierilor este o problemă acută, în România. Pe lângă faptul că, în următoarea perioadă,  sprijinul va fi de maximum 100.000 de euro, nu de 50.000 de euro, pentru instalarea tinerilor fermieri, acolo unde există teren al statului, gestionat de ADS, să îl concesionăm, prin atribuire directă, tinerilor fermieri. O parte din programul destinat tinerilor fermieri este destinat tinerilor din diaspora, pentru că sunt foarte mulţi care lucrează în agricultura altor state şi vrem să le dăm posibilitatea să se întoarcă în agricultura românească".