Biblioteca Franceză „OMNIA” va fi restaurată şi redată circuitului cultural

Conferinţă de presă la Biblioteca Franceză „OMNIA”, din Craiova.

Franceza

Azi, 25 noiembrie, Mihai Firică, secretar de stat la Ministerul Culturii, împreună cu invitaţii săi, au susţinut o conferinţă de presă la Biblioteca Franceză „OMNIA”, din Craiova, în legătură cu obţinerea finanţării pentru restaurarea acestui monument istoric.                                                     

Mihai Firică, secretat de stat la Ministerul Culturii: „Sper că Biblioteca Franceză îşi va redobândi strălucirea, va reintra în circuitul cultural al Craiovei şi al României. Ţin să mulţumesc familiei Doina şi Marius Ghiţă, pentru că au redat culturii acest spaţiu. Clădirea emblematică este casa ultimului preşedinte al PNL, din perioada interbelică – este Casa Pleşea. Acesta a fost un eminent jurist, un personaj aparte şi mă bucur că, azi, vom vorbi şi despre această personalitate locală, care a contribuit la construirea Craiovei, alături de contemporanii săi.

Ca secretar de stat la Ministerul Culturii, acord o importanţă deosebită restaurării clădirilor cu valoare istorică, ceea ce facem şi în acest moment. Îmi exprim speranţa că lucrările se vor efectua corespunzător, pentru că aici este vorba de rafinament, şi sunt convins că, astfel, vom reintra în şirul frumos al manifestărilor de odinioară. Aici ci au conferenţiat, de-a lungul timpului, mari personalităţi culturale ale României. Visez al acel moment când Biblioteca Franceză „OMNIA” va fi un epicentru al intelectualităţii româneşti”.

Nicuşor Roşca, prefectul judeţului Dolj: „Mă bucur să particip la acest eveniment, găzduit de Casa Pleşea, vom vedea, cu toţii, o adevărată bijuterie arhitecturală. Este un proiect de dezvoltare al Guvernului României, împreună cu Banca de Dezvoltare a Europei. Salut, încă o dată, iniţiativa restaurării acestui momunent istoric şi sunt convins că va fi o carte de vizită a oraşului nostru, având în vedere şi cele peste 300.000 de volume de valoare, aflate în această bibliotecă”.

Carmen Mihaiu, reprezentant al Bibliotecii Naţionale a României: „Începutul anului 1990 este momentul în care destinul Casei Pleşia s-a împletit cu recent înfiinţata Biblioteca „OMNIA”, printr-un ordin de ministru, semnat, la începutul lunii mai 1990, de către Andrei Pleşu, ministrul Culturii, la acea dată, iar această clădire a devenit filială a Bibliotecii Naţionale a României. După 30 de ani, ne aflăm în alt moment important: începerea lucrărilor de consolidare şi restaurare a acestei clădiri, care a adăpostit colecţia Bibliotecii Naţionale şi aici s-au desfăşurat numeroase evenimente culturale, ştiinţifice, profesionale şi educaţionale.

Istoria antebelică şi interbelică este strâns legată de francofonie şi francofilie, limba franceză fiind un element important, prin care intelectualitatea română, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, şi-au exprimat ideile de libertate şi de aderare la ideile unei Europe occidentale moderne, intelectualitatea din Craiova având un rol important în infiinţarea Bibliotecii Franceze „OMNIA”.

Omnia

În cei 30 de ani, colecţia Bibliotecii Franceze s-a îmbogăţit. Este important ce se va întâmpla în cele 27 de luni, cât timp această clădire va fi închisă, pentru restaurare. Colecţia bibliotecii va fi introdusă într-un catalog electronic, astfel încât, într-o epocă din ce în ce mai digitală, să puteţi beneficia de resursele ei, la distanţă. Am început să mutăm colecţia într-o altă bibliotecă şi, pe această cale, mulţumesc Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, din Craiova, care şi-au exprimat dorinţa să găzduiască această colecţie – a Bibliotecii „OMNIA”, şi, în acelaşi timp, îmi exprim recunoştinţa bibliotecarelor cde aici, care, timp de 30 de ani, au păstrat colecţia acestei biblioteci: directoarei Doina Ghiţă şi bibliotecarelor Rita Chioralia şi Cornelia Constantin”.

Bogdan Trîmbaciu: „A fost destul de greu să ajungem aici. A durat până să avem un contract semnat şi nişte termene clare pentru realizarea investiţei, despre care vă rugăm să aveţi încredere că se va face. Avem un constructor care deja s-a apucat de lucru, avem o echipă pregătiră pestru astfel de restaurări şi, cu siguranţă, ne vom vedea, la sfârşitul contractului, pentru iunaugurarea acestei clădiri importante, pentru Craiova”.