Barajele aflate în administrarea ABA Jiu sunt verificate

Barajele aflate în administrarea ABA Jiu sunt verificate, în această perioadă, decizia fiind luată în contextul incidentului petrecut în data de 1 octombrie, la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba. 

baraje verificari 1

Potrivit reprezentanților ABA Jiu, specialiști din cadrul instituției și cei din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Dolj, Gorj, Mehedinți și Hunedoara au început verificările la acumulările și barajele din categoriile de siguranță C și D indiferent de deținător.

Acțiunea se va desfășura până la data de 25 octombrie.

La nivelul spațiului hidrografic Jiu se află nouă baraje de categoria C și D aflate în administrarea Administrației Bazinale de Apă Jiu, astfel: de categoria C sunt patru, în județul Dolj, două sunt în Mehedinți, unul în Gorj și unul în Hunedoara. De categoria D doar unul este în administrarea ABA Jiu, în județul Dolj”, arată reprezentanții ABA Jiu.

Verificările au în vedere atât actele de reglementare, cât și starea tehnică a lucrărilor, mai exact: existența planului de apărare împotriva inundațiilor si a planului de actiune in caz de accident la baraj, a mijloacelor și materialelor pentru intervenții operative în caz de producere a acestora; evaluarea stării de siguranță în exploatare; comportarea obiectivelor; starea de uzură; performanța privind calitatea în construcții; gradul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize, inspecții tehnice sau alte verificari anterioare; existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare; riscurile la care sunt expuse; gradul aproximativ de colmatare a lacului de acumulare.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în format hibrid de premierul Nicolae Ciucă, a adoptat luni o hotărâre prin care sunt dispune măsuri de verificare tehnică a calităţii construcţiei şi siguranţei exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.