Barajele aflate în administrarea ABA Jiu sunt verificate

Barajele aflate în administrarea ABA Jiu sunt verificate

Barajele aflate în administrarea ABA Jiu sunt verificate, în această perioadă, decizia fiind luată în contextul incidentului petrecut în data de 1 octombrie, la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba. 

baraje verificari 1

Potrivit reprezentanților ABA Jiu, specialiști din cadrul instituției și cei din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Dolj, Gorj, Mehedinți și Hunedoara au început verificările la acumulările și barajele din categoriile de siguranță C și D indiferent de deținător.

Acțiunea se va desfășura până la data de 25 octombrie.

La nivelul spațiului hidrografic Jiu se află nouă baraje de categoria C și D aflate în administrarea Administrației Bazinale de Apă Jiu, astfel: de categoria C sunt patru, în județul Dolj, două sunt în Mehedinți, unul în Gorj și unul în Hunedoara. De categoria D doar unul este în administrarea ABA Jiu, în județul Dolj”, arată reprezentanții ABA Jiu.

Verificările au în vedere atât actele de reglementare, cât și starea tehnică a lucrărilor, mai exact: existența planului de apărare împotriva inundațiilor si a planului de actiune in caz de accident la baraj, a mijloacelor și materialelor pentru intervenții operative în caz de producere a acestora; evaluarea stării de siguranță în exploatare; comportarea obiectivelor; starea de uzură; performanța privind calitatea în construcții; gradul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize, inspecții tehnice sau alte verificari anterioare; existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare; riscurile la care sunt expuse; gradul aproximativ de colmatare a lacului de acumulare.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în format hibrid de premierul Nicolae Ciucă, a adoptat luni o hotărâre prin care sunt dispune măsuri de verificare tehnică a calităţii construcţiei şi siguranţei exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.