Legume românești pe masa de sărbători

Postul Crăciunului ne obligă să mâncăm mai multe crudităţi, aşa că suntem nevoiţi să scoatem mai mulţi bani din buzunar pentru legumele româneşti.

rosii romanesti 01

Pentru că sunt tot mai puţine roşii autohtone în sezonul rece, gospodinele se feresc să cumpere tomate din import şi caută fermierii care recoltează legumele până târziu, în iarnă. Preţurile însă sunt duble faţă de perioada verii. De exemplu, la sfârşitul lunii noiembrie, un kg de roşii produse în fermele din ţară poate depăşi lejer 8 lei.

Mai scumpe, dar gustoase. Sunt părerile clienţilor care caută tomate româneşti şi le refuză pe cele de import. Spre exemplu, Mihai a dat ocolul unei pieţe din Craiova până a găsit roşii produse în ţară. A cumpărat 4 kg de tomate, pe care a cheltuit peste 20 de lei.

“Cumpărăm numai româneşti, suntem mai naţionalişti, noi suntem români şi ne place să mâncăm româneşte, chiar dacă sunt mai scumpe", ne-a spus Mihai, un client pe care l-am întâlnit în Piața Centrală, din Craiova.

Pe cererea mare de roşii au mizat şi unii producători, care au încercat să menţină tomata românească în solarii până după Crăciun. Ion Păunel din comuna olteană Pleşoiu este unul dintre ei.

Fermierul are 7 solarii şi vinde roşiile în pieţe cu preţuri duble față de cele din import, cuprinse între 5 şi 8 lei pe kg. Producătorul a avut şi contract cu un lanţ mare de supermarketuri, unde a livrat peste 80% din cantitatea totală de roşii.

rosii romanesti 02

Dintr-un solar de 1000 mp recoltează cel puţin 4 tone. Insuficient însă, spune el, pentru că fermierii care produc roşii sunt puţini, iar cererea pe piaţă este mare.

“De fiecare dată când intrăm în post consumul de legume creşte şi mai ales de tomată pentru că în continuare, tomata este regina legumelor", precizează legumicultorul.

Fermierul preconizează că producţia de roşii va dura până după Crăciun, iar preţul se va menţine, spre bucuria legumicultorilor.

"Anul acesta vom mânca şorici cu tomate româneşti", a conchis Ion Păunel, producătorul.