Românii care își aduc porcul de la țară în portbagaj, vânați cu poliția

În apărarea măsurii, ANSVSA invocă eradicarea și controlul pestei porcine.

porc portbagaj FS 

 ANSVSA va începe miercuri, alături de Poliția Română, controalele în vederea sancționării celor care transportă porci ilicit, contribuind la exinderea pestei porcine africane, a declarat marți președintele ANSVSA, Robert Chioveanu.

"De mâine avem un plan de acțiune, încep controalele în trafic cu Poliția Română. Acestea se desfășoară în perioada 3 decembrie - 6 ianuarie. Cei cu porcul in portbagaj vor fi sanctionați în lipsa documentelor și actelor de transport", a spus Robert Chioveanu.

Președintele ANSVSA a adăugat că va pregăti o strategie alături de un grup de lucru format din specialiști din mediul public si privat. "Am venit într-o plină criză la ANSVSA. Proiectul meu este de elaborare a unui plan de combatere a pestei porcine. Nu putem vorbi de prevenție. Trebuie să avem o nouă strategie. Avem un grup de lucru, am adus specialiști din privat și stat. Am făcut un plan pentru circulația animalelor, pentru siguranța lor, pentru verificări în trafic. Vom acțion central. Împreună cu fermierii și cu Industria Cărnii să ne asumăm planul de combatere a Pestei. Vom lua, cu Ministerul de Interne și cu Ministerul Mediului, principalele măsuri pe termen mediu și lung", a explicat Chioveanu.

Robert Chioveanu a mai declarat că pesta ar putea fi eradicată complet în termen de cinci ani de zile.

"Elaborarea planului va fi terminată la sfârșit de decembrie, început de ianuarie. Nu e posibil sa lupte numai ANSVSA. În cinci ani am putea să avem zonele libere", a spus președintele ANSVSA.

În vederea găsirii unor soluții, Robert Chioveanu a spus că va călători la Bruxelles alături de ministrul Agriculturii, Adrian Oros. "În 16-18 decembrie voi merge la Bruxelles cu ministrul Agriculturii Adrian Oros sa găsim soluții concrete pentru Pesta. Ei au o atitudine sceptică, nu cred în noi. Acum două săptămâni doi comisari europeni ne-au spus că avem măsuri bine scrise dar inaplicabile", a mai explicat președintele ANSVSA.

 

sursa: Mediafax