CE va oferi 750 de milioane de euro pentru Valea Jiului și zona Olteniei

România ar urma să primească 750 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a finanța proiecte care să asigure transferul către o economie verde în zone precum Oltenia sau Valea Jiului, a spus, vineri, europarlamentarul Siegfried Mureșan, în cadrul unei conferințe de presă.

termo isalnita WMC

Mureșan a explicat că este vorba de bani nerambursabili, ce vor fi asigurați prin intermediul Fondului tranziției juste, și care vor fi finanța în special acele proiecte care contribuie la dezvoltarea economică.

„Banii vor merge în principal în dezvoltarea economică și vor sprijini în special tinerii intreprinzatori”, a spus europarlamentarul.

În total, Fondul tranziției juste va avea o valoare de 7,5 miliarde de euro, și este doar un prim pilon al mecanismului tranziției către o economie verde ce se va derula la nivelul UE. Finanțările oferite prin intermediul mecanismului însumează 100 de miliarde de euro.

Potrivit lui Mureșan, „al doilea pilon prevede acordarea a 45 de miliarde de euro, credite pentru proiecte ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice și noi surse de energie, proiecte profitabile ale sectorului privat”.

În ceea ce privește al treilea pilon, acesta va finanța „proiecte ce nu sunt profitabile, în special din sectorul public, cum ar fi proiecte ce conduc la reducerea emisiilor de carbon. Se creează o nouă facilitate de finanțare la BEI. Acest al treilea pilon are o valoare de 35 de milioane de euro”, a declarat Mureșan.

Cumulat, cei trei piloni însumează 80 de miliarde de euro. Mureșan a explicat că diferența până la 100 de miliarde de euro, valoarea totală a finanțărilor oferite în cadrul mecanismului către o economie verde, va fi asigurată prin cofinanțări din fonduri de coeziune.

(sursa: Mediafax)