Pactul ecologic european, ocazia Olteniei de a pune punct dependeței de cărbune

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a subliniat că atragerea fondurilor europene pe acest domeniu trebuie tratată cu seriozitate

 200223 marinescu

În bugetul pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027, este prevăzută suma de 7,5 miliarde de euro pentru un așa numit Fond al Tranziției Juste, destinat sprijinirii eliminării cărbunelui din lanțul de generare a energiei electrice. Din acest fond, 750 de milioane de euro ar reveni României, a treia sumă după Polonia, 2 miliarde de euro, și Germania, 800 de milioane de euro. În țara noastră sunt două regiuni mai mult sau mai puțin dependente de cărbune: Valea Jiului și Oltenia.

"Este un fond de tranziție pentru regiunile care depind de cărbune și care vor avea mari probleme în această perioadă de reducere a emisiilor. Noi suntem o astfel de regiune. În România sunt doua regiuni, Oltenia - marea majoritate Gorjul, Doljul, Mehedințiul, chiar și Vâlcea, că și acolo sunt mine, și Valea Jiului, și ne intereseaza foarte foarte mult", a spus Marinescu, avertizând totodată că nici suma alocată, nici eforturile preconizate a se face pentru această perioadă, nu sunt de ajuns.

Pe lângă costurile tehnologice cauzate de aceste măsuri de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, trecerea termocentralelor de pe cărbune pe gaze presupune și reconversia personalului. Pentru a genera aceste locuri de muncă, este nevoie și de investiții, nu numai de bani europeni, iar acestea nu vor veni dacă Oltenia nu își dezvoltă infrastructura: "Dacă vrem să avem investiții, avem nevoie de autostradă de la Lugoj la Craiova", a concluzionat europarlamentarul liberal.

În opinia sa, cele 7,5 miliarde de euro sunt o glumă și a dat exemplu Germaniei, care pentru următorii 18 ani are prevăzută pentru acest scop, din bani proprii, suma de 43 de miliarde euro.