Sistem modern de iluminat public local în Municipiul Băilești

În data de 16 septembrie 2020, s-a semnat contractul de execuție pentru proiectul “Lucrări de intervenție, reabilitare, modernizare, extindere și eficientizare iluminat public - optimizarea consumului de energie electrică în Municipiul Băilești”.

pistritu

Se poate spune că acest proiect este ca şi realizat, după aproape 3 ani de la depunerea cererii de finanțare.

Proiectul a fost depus de Primaria Municipiului Băilești, finanțat din fonduri europene nerambursabile prin POR/300/3/1/Creșterea eficienței energetice în clădirile publice și în sistemele de iluminat public, iar valoarea acestuia este de 7.181.593,01 lei.

Ordinul de începere al lucrărilor va fi emis de Primăria Municipiului Băilești, începând cu data de 20.09.2020.

Prin acest proiect, se realizează un sistem nou de iluminat public modern, care va avea un număr de 1.607 lampi LED, cu consumuri energetice și emisii de CO2 scăzute.

Fiecare lampă va fi comandată individual, grație sistemului de telegestiune, care va fi implementat la nivelul întregii localități, iar comanda acestui sistem se va afla într-un dispecerat comun cu sistemul de supraveghere video.

Costurile generate ale sistemul de iluminat public se vor reduce, astfel, cu 65%.

Mic istoric privind iluminatul public local

Municipiul Băileşti a fost printre primele localităţi din judeţul Dolj care, la început de secol XX, avea în funcțiune “Uzina electrică” realizată de Prințul Barbu Știrbey, care alimenta atât imobilele, cât și aleile din domeniul său.

Pe fondul creşterii numărului de locuitori şi a extinderii oraşului, au apărut primele forme de organizare, cu privire la realizarea reţelei de ilumnat public. în localitatea Băileşti.

În anul 1960, rețeaua de iluminat public, în localitatea Băileşti, era realizată în zona de centru, pe o rază de aproximativ un kilometru, fiind administrată de Întreprinderea de Gospodărire Orășenească (I.G.O.). Reparațiile și investițiile, erau realizate de RENEL – unicul operator de energie electrică şi singurul care, până în anul 1989, a investit în rețeaua de transport a energiei electrice și în rețeaua de iluminat public local.

Creşterea semnificativă a populaţiei oraşului, ca urmare a procesului de industrializare, de după anul 1970, a determinat realizarea de noi construcţii şi, implicit, extinderea de străzi, fiind necesară extinderea rețelei de iluminat public, ajungând, până în anul 1989, la un număr de peste 500 de lămpi de iluminat.

Din ianuarie 1991, urmând tendinţa generală a momentului de după revoluţie, atât Întreprinderea de Gospodărire Orăşenească (I.G.O.), cât și RENEL, unicul operator de energie electrică, s-au divizat și privatizat, iar dezvoltarea şi întreținerea rețelei de iluminat public, la nivelul localitătii Băileşti, s-a mai realizat decât foarte puțin, între anii 2006-2009.