Celebra ceramică de Horezu este în pericol

Celebra ceramică de Horezu este în pericol

Zeci de comercianți vând la intrare în Horezu obiecte din ceramică fabricată în alte orașe precum Miercurea Ciuc, Deva sau chiar din alte țări.

ceramica horezu2

Aceștia le aduc din Bulgaria sau China și îi mint pe turiști că obiectele expuse pe tarabe sunt făcute de meșterii autentici din Horezu. Este și cazul unei vânzătoare care recunoaște că marfa ei nu este autentică.

Astea sunt făcute toate în Corund. Eu le spun cumpărătorile, însă nu toți o fac!", ne-a spus vâlceanca.

Alți producători au recunoscut că multe obiecte sunt aduse din Bulgaria, însă mulți, in schimb, au confundat cănile fabricate în Miercurea Ciuc cu cele din Horezu. Vânzătorii încearcă să-și vândă obiectele din ceramică și mint că sunt originale, făcute de meșterii din Horezu.

De cealaltă parte, meșterii autentici știu despre această situație. Este cazul și lui Mihai Bîscu care se ocupă cu olăritul de 21 de ani. Acesta îi învață pe cumpărători cum să deosebească vasele autentice de Horezu, de cele aduse din alte părți.

E diferență între lutul pe care îl au ei în zona Corund, în zona Harghita și lutul nostru. Si farfuriile le deosebim prin faptul că ale noastre nu sunt lăcuite pe spate și au semnatură mesterului pe spate, iar cele aduse nu au așa ceva", spune meșterul.

Până și prețurile diferă. Vasele cumpărate direct de la olar nu depasesc 4-5 lei. Dacă un meșter vinde o farfurie cu 10-15 lei, comerciantii de la intrarea din oraș obțin sume de 35-50 lei.

 

Sursa foto: Facebook