Stațiune izolată după ce vântul a doborât zeci de brazi

Staţiunea Vârful lui Roman din judeţul Vâlcea este izolată de miercuri noaptea. Zeci de brazi au fost rupţi de vântul puternic şi sunt căzuţi pe drumul de acces către cabane. Turiștii au plecat de când s-a anunțat codul portocaliu, dar zeci de angajați ai cabanelor sunt blocați.

brazi

Potrivit reprezentanţilor Salvamont Vâlcea, vântul a bătut cu 120 de kilometri pe oră.

Vijelia a rupt zeci de brazi care au căzut pe drum şi blochează accesul către cabanele şi pensiunile de pe munte. Vântul a răsturnat şi o rulotă şi a smuls obloanele de la geamurile cabanelor.

Autorităţile au intervenit cu utilaje joi, dar îndepărtarea copacilor este grea, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Lera, şef Salvamont Vâlcea.

La Vârful lui Roman, accesul spre cabane e blocat, de la jumătatea drumului în sus. Sunt zeci de brazi rupţi şi căzuţi aici, dar în pădure sunt, probabil, de ordinul sutelor. Vântul a bătut cu peste 120 km/h. Nu avem informaţii că avem turişti, dar sunt oameni care lucrează la cabane. Eu verific să vedem ce probleme mai sunt. Din ce am discutat cu oamenii, la o cabană, o rulotă a fost răsturnată cu roţile în sus, la alta vântul a smuls obloanele de la geamuri. Autorităţile intervin acum cu un utilaj, mai multe persoane, dar nu se ştie cât durează până se va debloca drumul”, a spus Mircea Lera.

Proprietarii pensiunilor din staţiune spun că turiştii au plecat de când s-a anunțat codul portocaliu, de teamă să nu rămână blocaţi.

Angajaţii pensiunilor au rămas, însă izolaţi.

Sus este zăpadă, sunt nămeţi peste tot, dar vântul a făcut probleme. Eu am acolo cabanierul care nu a ieşit din cabană pentru că n-a avut curajul să se îndepărteze deoarece e riscul să nu se mai poată întoarce. Din ce a putut vedea pe geam cabanierul, rulota de lângă cabană a răsturnat-o vântul. Turişti nu avem acum. Au fost şi au plecat când s-a anunţat că va fi cod portocaliu. Sunt însă în staţiune cabanieri, angajaţi....sunt zeci oameni “, a declarat, pentru MEDIAFAX, Liviu Ghiţă, proprietarul unei cabane.

Potrivit reprezentanţilor Salvamont Vâlcea, joi dimineaţa, vântul a scăzut în intensitate. Până la cota 1.500 nu este zăpadă.