BUNĂSTARE SAU ILUZIE? Număr record de angajări în 2023 dar populația nu percepe un progres real

Pe măsură ce cortina s-a tras peste anul 2023, România își etalează un record absolut al numărului de contracte de muncă, conform unui comunicat de presă al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale din 18 ianuarie 2024.

ford uzina

Numărul contractelor de muncă au depășind cu aproape 100.000 totalul anului precedent. Într-un tur de forță al cifrelor, țara noastră nu doar că a reușit să scrie istorie în materie de angajări, dar și să deseneze zâmbete largi pe fețele statisticienilor, cu aproape un milion de contracte mai multe decât în urmă cu un deceniu. Vorbim despre un total de 6.725.745 contracte.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, ne asigură că această dinamică pozitivă este dovada că piața muncii din România este mai atractivă ca niciodată. Se pare că rețeta succesului constă în politici de ocupare eficiente și lupta acerbă împotriva muncii nedeclarate.

Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, alături de repararea autovehiculelor și motocicletelor, se laudă cu nu mai puțin de 409.827 noi contracte de muncă, în timp ce construcțiile nu sunt departe, cu 379.499.

Bucureștiul, împreună cu Ilfovul, Clujul și Constanța, se profilează ca vedetele contractelor de muncă din 2023, cu numere care mai de care mai impresionante. Pare că aceste zone au devenit meleagurile făgăduinței pentru cei în căutare de joburi, un fel de „American Dream”.

În ciuda acestui tablou optimist, există o disonanță notabilă în concertul publicului român: nemulțumirea persistentă. Deși statisticile economice arată progres și prosperitate, răsunetul în rândul cetățenilor este adesea un ecou de insatisfacție. Dar de unde provine această discrepanță între realitatea economică și sentimentul popular?

Unul dintre motivele principale poate fi ritmul inegal al creșterii economice. Deși pe ansamblu economia înflorește, beneficiile acestei creșteri nu sunt distribuite uniform. Există regiuni și sectoare în care progresul este mai lent sau aproape inexistent, lăsând o parte a populației să se simtă marginalizată și uitată de valul de prosperitate.

De asemenea, creșterea salarială, deși impresionantă în termeni absoluți, este adesea erodată de inflație sau nu ține pasul cu creșterea costului vieții. Salariul mediu ascunde disparități mari între diferitele categorii de angajați, făcând ca o creștere medie să fie irelevantă pentru cei care se află în partea inferioară a distribuției veniturilor.

În plus, persistența problemelor structurale, birocrația excesivă și ineficiența serviciilor publice, contribuie la o percepție negativă asupra direcției în care se îndreaptă țara, indiferent de îmbunătățirile economice.

Așadar, în timp ce România se poate lăuda cu recorduri impresionante în materie de angajări și creșteri salariale, această imagine nu este suficientă pentru a satisface așteptările și nevoile unei societăți în căutare de echitate, stabilitate și calitate a vieții. Rezolvarea acestui puzzle complex necesită mai mult decât cifre impresionante; necesită politici care să adreseze nevoile reale ale oamenilor, să reducă inegalitățile și să îmbunătățească calitatea vieții pentru toți cetățenii.

Acest comunicat ne oferă clar imaginea unei economii care, pe hârtie, pare să înflorească. Dar, între cifre și realitatea de zi cu zi a românilor, se cască uneori un abis. Un abis pe care, poate, doar o mai bună comunicare și politicile potrivite îl pot umple.

În încheiere, dacă v-ați pierdut speranța în piața muncii din România, cifrele și declarațiile din 2023 sunt aici să vă reînnoiască abonamentul la optimism. Cu un milion de motive în plus să credem în progres, putem spune că România nu doar că s-a înscris în cursa angajărilor, dar a și luat startul.