8 Martie – Ziua Femeii şi Ziua Mamei

8 Martie – Ziua Femeii şi Ziua Mamei

Ziua de 8 Martie a devenit un simbol al feminităţii, deşi, la bază, la începutul secolului XX, a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de condiţiile inumane de muncă în care lucrau femeile din industria textilă, în SUA şi Europa. Cu timpul, semnificaţia acestei zile a suferit modificări în sensul emancipării femeii, în urma mişcărilor feministe de pe la jumătatea secolului trecut.

A fost drum lung până când femeile şi-au căpătat statutul actual şi recunoaşterea egalităţii în drepturi cu bărbaţii. Fireşte că este vorba de o egalitate nuanţată, pentru că diferenţe culturale şi de constituţie fizică, între cele două sexe, au existat dintotdeauna şi există în continuare. Femeii îi aparţine maternitatea, iar bărbatului grija pentru copiii pe care îi are împreună cu partenera de viaţă. Nenumăratele excepţii nefericite, care ies din acest cadru, ţin de condiţia umană şi de nivelul de înţelegere al lucrurilor al fiecăruia dintre ei.

Ziua de 8 Martie este Ziua Femeii şi Ziua Mamei, deopotrivă, polemicile pe această temă fiind redundante. Ziua Internaţională a Femeii nu poate fi împărţită pe categorii feminine, este unitară şi adresează tuturor, în aceeaşi măsură, pentru că un simbol nu poate fi apreciat pe subdiviziuni. De aceea, cu ocazia Zilei de 8 Martie, le urez Femeilor şi Mamelor să fie fericite şi luminoase, aşa cum ne dorim şi noi să fie şi zilele pe care le avem de trăit!