Radu Petrescu, ”premiat” cu un derby pe care nu-l merita

Vassaras face delegările după niște criterii doar de el știute. Arbitrul sub ochii căruia etapa trecută Hanca a fost masacrat de Dawa, fără ca fecesebistul să fie eliminat, a fost delegat la Craiova, la confruntarea marilor ambiții oltenești

231023 buzarin editorialCa și cum echipele craiovene n-ar avea destule probleme, niciuna dintre ele nefiind într-o formă de zile mari, le-a mai picat pe cap și pacostea de a-l avea între ele ca împărțitor de dreptate pe Radu Petrescu. Într-un meci care se anunță disputat, tensionat, într-o seară în care probabil că multe intrări vor fi la limita regulamentului, fluierul va fi în gura acestui veritabil Sfântul Mitică Blajinul al arbitrajului.

O măicuță carmelită

Radu (față de care toată lumea fotbalului a manifestat înțelegere atunci când a trecut prin clipe grele) a ajuns un fel de măicuță carmelită, bună la suflet cu cei care ologesc adversari, îngăduitoare cu intrările primitive. Favorit al conducerii CCA, bucureșteanul primește delegări pe alese, e promovat la nivelul Champions League, pe filiera Vassaras-Theodoridis, fin-naș, ajunge să adulmece un aer la care vocea și talentul în mod normal nu i-ar prea da dreptul să aspire. Strică meciuri cu voioșie și pe acolo, Lens-PSV Eindhoven fiind ultima sa ispravă ”externă”.

N-ar fi dat nici fault!

Dar ce face dumnealui în bietul nostru campionat depășește orice imaginație. Anul trecut a fost martorul (de la doi metri) primitivei intrări a lui Edjouma asupra lui Armaș, soldată cu desfigurarea fundașului de la Voluntari și doar cu un nevinovat cartonaș galben pentru actuala rezervă eternă de la Bari. Acum s-a făcut că plouă la atacul disperat al lui Dawa asupra lui Hanca, în urma căruia mijlocașul Petrolului nu va juca vreo patru luni, dacă nu mai mult. A fost o fază la care dacă asistentul, aflat la doar câțiva metri de fază, n-ar fi fluturat energic fanionul, Petrescu n-ar fi dat nici fault. La cât fotbal știe dumnealui, intrarea a fost perfect regulamentară.

O pauză i-ar fi prins bine

Hanca merge la operație, Dawa a jucat bine-mersi în Cupă la Galați, iar RP, împrospătat după o săptămână de pauză (a ratat doar etapa de Cupă) reapare în arenă, dornic de noi și noi fapte de arme. Ce le va spune el jucătorilor pe tunel? Intrați, băieți, cât puteți de tare, că eu cartonașe roșii tot nu dau. Sau, poate pentru a dovedi că nu e un partizan al intervențiilor ciobănești, va penaliza drastic orice fel de contact. Asta se întâmplă atunci când după doar o săptămână de la o mare eroare, ești retrimis sub luminile rampei. Dacă după un episod gen Dawa-Hanca de regulă ești pus la păstrare vreo lună sau chiar două, poate înțelegi ceva!

Rândul lui Colțescu nu vine niciodată?

Acest derby poate că ar fi fost prilejul cel mai potrivit pentru ca Sebastian Colțescu să apuce să arbitreze și el un meci pe ”Ion Oblemenco” înaintea de tot mai apropiata sa retragere din activitate. Dar Vassaras și vulcanizatorii din preajma sa au gândit altfel. L-au trimis la FCSB-Rapid, derbyul de clasament al rundei. Colțescu merită și meciul acela, în ultimii trei-patru ani a fost aproape perfect (mai puțin penalty-ul dat FCSB-ului la Farul), dar din delegările CCA reiese clar că greul sezonul intern pica pe umerii lui Colțescu, pe 1.300 de euro meciul, în vreme ce alte delegări, mult mai bine plătite, sunt ale favoriților Coroanei. Nu numai cele din Cupele Europene, dar și acele tot mai frecvente deplasări ocazionale în zona arabă, mănos remunerate. Ce-i drept, el nu mai e pe lista FIFA, dar a fost scos de acolo pentru a li se face loc altora, care, valoric, nu-i ajung lui Colțescu nici măcar până la glezne.