Momentele lui Bauza

231023 buzarin editorialCât de bun e, cu adevărat, numărul 10 al Craiovei? E jucător de superclasă sau e genul de sud-american dotat, talentat, dar puțin cam leneș?

Un asemenea jucător naște mereu controverse. În jurul lui Juan Bauza persistă mai multe întrebări, pe care câte un meci de-al său le spulberă, iar următorul meci le readuce în actualitate.

Ideea de decar

Probabil că Argentina, triplă campioană mondială, mustește de astfel de jucători, mulți, fără îndoială, mai talentați decât decarul oltenilor. Când am spus ”decar”, am avut în vedere nu doar profilul strict al lui Bauza (e singurul post pe care dă randament maxim, ca aripă sau ca al doilea vârf a arătat că nu e la același nivel), ci și faptul că în Argentina decarul clasic încă există, spre deosebire de alte țări în care a cam fost eliminat din schemă. Chiar dacă e mai mult o metaforă și o comparație forțată, cele trei titluri mondiale ale Argentinei au avut la bază trei mari decari: Kempes (1978), Maradona (1986), Messi (2022).

Un traseu sinuos

De aici apar curiozitățile. Cum se face că în vara lui 2019, un decar argentinian (specie pe cale de dispariție, cum spuneam) de 23 de ani ajunge gratis de la Colon, din liga secundă argentiniană, la Gornik Zabrze, în Polonia? Unde nu prea joacă și ricoșează la echipa secundă a ”leșilor”. Iar de acolo, liber de contract, vine în România, tot în liga secundă, la Csikszereda. Unde nu prestează deloc rău, arată ceva calități, dar nu se îmbulzește nimeni la ușa lui. Norocul său e că în aceeași ligă secundă pătimea și Craiova lui Mititelu. Care-l înregimentează pe loc, plătindu-i transferul, 200 de mii de euro expediați spre Harghita. Singurul transfer ”pe bani” din întreaga carieră de până acum a lui Bauza.

Acest text nu e neapărat inspirat de discuțiile ultimei etape când, părere generală, inclusiv a autorului a ceea ce citiți acum, el a fost scos prea devreme din teren. Ci e generat de paradoxurile pe care Pepe le oferă prin evoluțiile sale. Cum e el, de fapt? Mai mult talentat sau mai mult refractar la efort? Mai mult eficient sau mai mult capricios? Mai mult rezistent și tare pe picioare (luați drept reper cursa de la golul de 2-0 cu Botoșaniul, când a alergat mai repede decât cei doi urmăritori adverși, deși el avea și mingea, trebuind să aibă grijă de ea)  sau mai mult fragil, ca atunci când vrând să facă o foarfecă a aterizat rău, și-a rupt mâna și n-a jucat două luni?

Acel ”ultim moment!”

Pe lângă defectele înșirate poate prea din abundență mai sus, Bauza are o importantă calitate, specifică doar marilor fotbaliști. Aceea de a ști să țină mingea și apoi să ofere pase exact în ultimul moment, când adversarul nu se mai așteaptă. Așa a fost la primul gol în Giulești, când i-a așezat mingea pe șut lui Dragoș Albu, dar mai ales la golul lui Baeten, când a prins ultima clipă în care se mai putea pasa belgianului. Specialiștii numesc asta ”timing”. În traducerea rece a dicționarului ar veni ”sincronizare”, dar în limbaj popular i se poate spune și ”mare talent”. O noțiune mult mai cuprinzătoare.

O miză dublă

Sigur că la 28 de ani (îi va împlini în mai) Pepe a cam intrat în partea a doua a carierei sale, iar Craiova e clubul care l-a ridicat cel mai sus. Care i-a prețuit talentul cu un salariu mare pentru fotbalul românesc și care îi oferă prilejul să arate ce poate. Miza clubului poate fi și vânzarea lui, dar intervenind în calcul vârsta, suma nu se știe cât poate fi de impresionantă. Având aceasta în vedere, trebuie exploatată miza cealaltă. Anume valorificarea lui Bauza la capacitate maximă, stoarcerea lui nu numai de goluri și de pase, ci și de magnetismul său în raport cu suporterii. Un astfel de jucător atrage, vinde bilete, abonamente, tricouri, umple tribunele.

Poate fi mereu strălucitor? Aceasta-I întrebarea!

Probabil că în traseul său Colon-Polonia-Harghita-Craiova au contat și părțile negative înșiruite mai sus, altfel ar fi ajuns într-unul din marile campionate. Dar fiecare dintre noi suntem așa cum suntem, cu calități și cu slăbiciuni. Depinde care se văd mai întâi atunci când suntem evaluați. La Pepe se văd părțile pozitive și atunci când ele nu mai sunt atât de clare privirii ies la iveală celelalte, care ne enervează, pentru că l-am vrea mereu doar strălucitor. Dar oare e cu putință?