Călin, file de poveste macabră

231023 buzarin editorialChiar dacă poate că e meritată, pentru că a venit după un meci slab, înfrângerea Craiovei cu Farul putea fi evitată, dacă arbitrul de centru și apoi cel din camera VAR ar fi dictat cel mai simplu și mai clar penalty din lume

N-ai cum să nu acorzi acel penalty din minutul 78! E mai limpede ca o picătură de apă de mare, supusă desalinizării. Dussaut l-a lovit cu toată  talpa deschisă în gheată pe Compagnucci, fundașul argentinian a urlat, faultul se vedea și de pe Insula Șerpilor, ar fi trebuit să-l observe și domnul Moroiță, dar, dacă centralul nu l-a văzut, el trebuia corectat imediat din camera VAR, acolo unde se afla apoliticul liberal de Argeș, Iulian Călin.

De ce nu l-a chemat pe ”central” la margine

Ca să studiezi pe monitor acea fază, filmată dintr-un unghi foarte clar, și să nu-l chemi pe ”central” la margine s-o vadă și el, înseamnă fie că n-ai habar de arbitraj și te-au adus doar flamurile liberale până la acest nivel, fie că ești rău intenționat și i-ai băgat tu, Călin, în cap lui Moroiță că n-a fost nimic, i-ai zis să dea drumul la joc. Dacă l-ar fi chemat la monitor, Moroiță nu putea lua altă decizie decât penalty și cartonaș galben pentru Dussaut, care mai avea unul. Meciul se putea întoarce, dar n-a fost de acord domnul Călin, file de poveste macabre. Ar fi interesant de urmărit înregistrarea dialogului teren-microbuz VAR din acel minut 78, probabil că inclusiv Kyros Vassaras ar fi curios să-l audă!

Jocul oltean, prea moale!

Acea fază, cum spuneam, putea smulge un egal. Ar fi fost un punct bun în condițiile unui meci subțire al Craiovei. Echipa a fost departe de primele 70 de minute ale prestației din Giulești, a jucat dezlânat, lent, și, chiar dacă glasul cifrelor e în favoarea oltenilor la posesie (64-36) și la numărul de pase (528-294) , la șuturi a fost jale! 22-11 pentru Farul, 11-2 pe spațiul porții. A trebuit să treacă de minutul 80 ca să vină o lovitură de cap (cam previzibilă) a lui Blănuță, apoi un șut al lui Sidibe care probabil că inițial s-a vrut centrare, ca să iasă și Buzbuchi din șomaj.

Gurău a limitat scorul

Repriza secundă a mai avut sens doar pentru că spre finalul primeia portarul Craiovei a salvat trei-patru situații clare ale Farului. Scorul la pauză ar fi putut fi dur, dar Gurău a intervenit mai ales la Luis Munteanu, nouarul lui Hagi jucând mai mereu în spatele stoperilor olteni. Dar, chiar și sprijinită de portar, echipa nu și-a găsit deloc cadența. Bauza n-a mers, Chițiu a fost prea discret, ceilalți au greșit mult. Meciul a început practic de la 0-1, golul constănțean marcat de Ronaldo Deaconu (bun jucător, stângaci cum nu sunt mulți în campionat!) primindu-se la capătul primelor zece minute.

Giovanni, che cosa fai?

A făcut Hagi ce-a făcut și a bătut într-un interval de 120 de ore pe ambele prim-divizionare craiovene. Dar Costantino avea marele avantaj de a fi putut vedea meciul lui CSU, când Munteanu și Rivaldinho (atunci fără Budescu la timonă) au jucat mereu în spatele bieților Maldonado și Raul Silva. La fel au făcut atacanții Farului și acum, lansați mereu în profunzime, dincolo de Lacroix și Compagnucci. De regulă e bine să înveți din greșelile altora, dacă dintr-ale tale la finalul meciului din Giulești n-ai prea înțeles mare lucru! Plus schimbările din minutul 87-88… cum să trimiți în teren la 0-1 doi apărători, pe Kvakic și pe Mascarenhas, iar Jibril să rămână pe bancă?!

După 14 partide cu gol marcat…

Ar mai fi câteva regrete după acest meci trist pentru Craiova. Chițu și Baeten, dacă nu cumva au încurcat borcanele statisticienii, au primit la Ovidiu al patrulea avertisment și vor lipsi vinerea viitoare cu Dinamo. Plus încă un regret, că nu s-a marcat, fiind primul meci de la 1 octombrie încoace (14 partide oficiale au fost de atunci, de la acel 0-2 pe terenul CFR-ului) când se întâmplă asta. Dar poate că șirul ar fi continuat dacă Iulian Călin își lua la el picăturile de ochi și spunea că e penalty.