S-a greșit macazul!

231023 buzarin editorialSeară neagră, determinată de erorile băncii, de absența lui Bauza și de un apărător central care n-are ce să caute la un asemenea nivel. În asemenea condiții, playoff-ul e tot mai departe și pare o țintă de neatins.

Fără să facă un meci grozav, CFR-ul a bătut cu 3-1 la Craiova o echipă olteană lipsită de orizont, de vedeta ei numărul unu, de inspirația băncii tehnice, năpădită din nou de erorile unei defensive care iată că a ajuns la cota 43 de goluri încasate, doar unul mai puțin decât recordmena absolută a penetrabilității, Botoșani. S-a ajuns la a patra întrângere din cele cinci apariții din 2024, iar visurile de mărire se topesc, fiind înlocuite de fiorii reci ai celeilalte extremități a clasamentului.

Greșelile

Deschiderea scorului de către CFR e epopeică. O minge care trebuia să ajungă fie la Negru, fie la Gurău, a intrat în poarta olteană după ce ambii olteni s-au invitat ca în Stan și Bran să intre pe ușă cu tortul în brațe și s-au pomenit căzând amândoi cu nasul în frișcă.

Apoi, după ce scorul devenise 1-1 (splendid voleul lui Baeten!), în loc să se intre la pauză la egalitate, Negru (alerga de parcă avea pană!!!) a fost depășit de Otele, iar lituanianul Lekiatas a admirat, nepermis de contemplativ, cum mingea intră în poartă. Dar asupra prestației acestui stoper, ceva mai la vale! Chiar ”merită” câteva rânduri.

Banca tehnică

Echipa a fost făcută prea defensiv, cu Padula mijlocaș stânga. Dacă nu-l ai pe Bauza (întindere ușoară, care risca o agravare, din câte am înțeles), n-ar fi bine să-l bagi pe Bahassa de la început? Cu ce te ajută Padula în terenul advers?

Mai departe, schimbările de la pauză: a intrat Blidar ca să fie la fel de inexistent ca Blănuță. A intrat Pop ca să greșească mai multe pase decât greșise Albu. Iarăși n-a intrat Sidibe. Iar ultima înlocuire a produs perplexitate, Jibril în locul unui Baeten care, alături de Chițu, părea printre puținele arme ofensive ale echipei în acel moment. Cum să-l scoți pe Baeten? Doar pentru că n-ai pe cine să scoți? Era un minut (82) și un scor (1-2) la care mai și riști, mai și schimbi sistemul,  poate ieși un fundalș lateral sau un mijlocaș defensive, nu omul cel mai în formă al serii!

O eroare de macaz, ca la calea ferată, unde don Giovanni a prestat în nu foarte îndepărtata-i tinerețe.

Rokas, un internațional la zi!

Dar șocul serii l-a oferit acest Rokas Lekiatas, apărătorul în care suporterii își puneau atâtea speranțe. Component al reprezentativei Lituaniei, titular în noiembrie trecut acolo, adică, teoretic, un jucător ”în priză”. Urmăriți-i comportamentul de la golul doi clujean! Otele centrează din stânga, iar el nu trebuie să facă alceva decât să anticipeze și să ajungă primul la întâlnirea cu mingea. Însă Rokas se oprește inexplicabil, iar Bîrligea marchează de lângă el, ca la antrenament.

Lăsăm apoi faza aceea în care a prins muște cu gheata pe lângă gâtul unui adversar și venim la golul trei. Mingea e întoarsă spre 16 metri, pentru șutul lui Muhar. Rokas pleacă de pe la 11 metri spre marginea careului, iar când ajunge la un metru-doi de adversar, se întoarce într-o parte, ca nu cumva șutul să-l nimerească!. Nu l-a nimerit pe el, a nimerit plasa! Atitudine nu de fundaș profesionist, de international, ci de tanti care se plimbă prin parc și se ferește să nu cumva să-i strice cocul mingea cu care se joacă țâncii!

Cine l-o fi văzut? Cine l-o fi adus? Cine l-o fi băgat? La Tractorul Cetate sau la Fulgerul Maglavit sunt băieți care joacă fotbal duminica, pe două beri, și nu se dau la o parte din calea șutului!