Toată lumea a câștigat alegerile!

Nu mai contează dacă sunt locale sau europarlamentare, fiecare participant raportează victorii la hectar, extrăgând din cifrăraia zilei de duminică exact ceea ce-i convine

Triumfător și semeț, ca un voievod căruia trebuia să i se subînțeleagă și calul menit să-i dea o dimensiune ecvestră, Marcel Ciolacu a anunțat națiunea, la câteva minute de la închiderea urnelor, că a câștigat alegerile. Asta deși la doi metri distanță de domnitorul de Buzău se găsea Gabriela Firea, care tocmai afla că abia dacă a luat jumătate din voturile lui Nicușor Dan.

Succesul și pleonasmul

Peste alte câteva minute a venit și rândul lui Nicolae Ciucă să-și anunțe momentul de glorie. Ca un gornist care cântă stingerea la regimentul din Plenița, liberalul a vorbit triumfător despre ”încheierea finală” a votului, de parcă ar fi putut să existe și o încheiere semifinală sau parțială. Dovadă că nici la școala militară, și nici la școlile de vară ale liberalilor, pleonasmul nu se exclude, ba chiar se recomandă.

Victorii pe linie

Am auzit de la George Simion că și el a câștigat. Șase mandate de europarlamentar. De la Budapesta, Viktor Orban (cu destule probleme la alegerile de acolo) a salutat cele două mandate de Bruxelles ale UDMR-ului. Doamna Șoșoacă triumfă și dumneaei după cele două mandate obținute pe muchie de cuțit de SOS. Păi e cineva care să fi pierdut? Nu e! Până și domul Iftime la Botoșani a câștigat, apoi a crezut că a pierdut Consiliul Județean, pentru ca apoi să-l câștige din nou, la câteva voturi. De parcă l-ar fi arbitrat Iulian Călin (învins la Ștefăneștii de Argeș), iar apoi VAR-ul i-a dat dreptate.

Ștacheta Monicăi Iagăr

După alegeri nimeni nu spune că a pierdut, nimeni nu-și reproșează absolut nimic, toată lumea e triumfătoare și optimistă. Fiecare formațiune își mângâie procentele așa cum își mângâie popa barba. Nimeni nu crede că se putea mai mult, deși e clar că se putea. De exemplu, în București,, abia când am intrat în cabina de vot am aflat că o mare campioană, săritoarea în înălțime Monica Iagăr, a candidat din partea AUR la Primăria Sectorului 6. Campania a fost atât de modestă și de discretă, încât Monica n-avea cum să iasă nici dacă sărea peste trei metri în loc de doi și ceva. Dacă n-ai campanie bună, cum să ieși?

Salba de promisiuni

Cum s-ar spune în limba de lemn, acum a venit rândul primarilor să și facă, nu doar să promită. În ultima lună s-a asfaltat vijelios, s-a ”bordurit” cu elan, s-au vopsit copaci, s-au plantat panseluțe. S-a făcut câte ceva, dar s-a și vorbit pe măsură, mult peste ceea ce s-a făcut. Ați observat că site-urile de sport au anunțat aproape zilnic construirea câte unui stadion nou în diverse orașe din țară? Dacă s-ar și ține de promisiuni, vom avea stadioane printre plaurii din Deltă, dar și la Vârfu Omu!

Cât despre alegerile din Craiova, doamna LOV va trebui să fie primărița celor tuturor celor aproape trei sute de mii de craioveni, nu doar a celor 50-60 de mii care i-au ștampilat căsuța cu numele.