Suporterii eliminării cash-ului vor fi afectați de anomalia pe care o aplaudă

Guvernul aplică strategia activiștilor comuniști care au făcut colectivizarea atunci când luptă cu deosebită abnegație împotriva banilor lichizi. Nu ar putea nici Marcel cel cu ochii veșnic blajini ca ai mistreților uciși de Omar Hayssam și nici alt lider social-democrat să explice clar de ce luptă contra cash-ului.

Cu toate astea, mare masă a guvernanților care vor să nu se mai facă plăți în numerar apelează la tehnicile dezvoltate în perioada incipientă a comunismului din România. Activiștii veniți pe tancurile conduse de Walter Roman au abordat inițial țăranii și i-au încurajat cu vigoare revoluționară să împartă pământurile marilor latifundiari. Ceea ce au uitat să le spună comuniștii conduși de activiștii sovietici era că, după împărțirea moșiilor mari, urmează colectivizarea.

În același stil sovietic, Guvernul actual declamă cu entuziasm că măsura lovește numai în bogații care nu mai pot să scoată banii ăia mulți pe care-i aruncă prin cluburi și restaurante de lux. Strategii perverși ai puterii mizează pe faptul că majoritatea populației manipulează lunar câteva mii de lei înainte ca băncile hapsâne și IFN-urile cu licență de stat în jefuirea oamenilor să se alimenteze din conturile tot mai plăpânde ale românilor.

Într-adevăr, populația majoritar sărăcită după trei decenii de jafuri ale sistemului nu ar fi afectată de aceste măsuri. Într-o primă fază. Pentru că după ce această boală s-ar instala în societate, cei mulți și săraci vor fi principalele victime.

Cămătarii cu licență vor executa pe e-mail populația la cea mai mică abatere de la plățile unor rate luate pentru un trai mai bun. Orice compania măricică va putea să se alimenteze direct din contul românilor, iar ei nu vor avea unde să-și ascundă banii pentru că ei au crezut că nu vor fi afectați. Dacă robotul de la furnizorul de electricitate greșește o factură, va lua banii din cont, iar românul amărât nu va avea altceva de făcut decât să se lamenteze luni de zile prin instanțe de judecată unde va avea de înfruntat, fără sprijinul statului, o armată de avocați plătiți din banii săi. Amenzile date cu larghețe de diferiți satrapi ai statului vor fi, la rândul lor, luate direct din cont fără drept de apel.

Dincolo de aceste neajunsuri, statul, banca, firmele mari și oricine are un pic de putere prin lumea asta va cunoaște cu exactitate toate plățile și toate problemele oricui. Din nou, teza guvernamentală aplaudată cu emfază de o serie de oameni susține ideea falsă că aceia care nu au nimic de ascuns nu sunt deranjați.

Nimic mai fals. Tocmai ei vor avea primii de suferit. Cunoscându-le obiceiurile chiar și o inteligență artificială programată de Nicolae Ciucă ar putea să le exploateze slăbiciunile. Firmele îi vor bombarda cu reclame, magazinele își vor ajusta prețurile pentru a maximiza profiturile pe spatele celor mai amărâți, pe spatele celor care acum cred că ei, pentru că sunt săraci, nu vor fi afectați deloc de aceste schimbări.

O întreagă clasă politică de hoți promovează aceste prevederi. Se întâmplă exact după ce guvernanții și prietenii lor au descoperit conturile din Dubai. La fel ca oamenii amărâți, politicienii școliți la cele mai odioase școli de analfabeți funcționali pierd din vedere un aspect cu probabilitate mare. După Panama Papers, Paradise Papers, Implant Files și alte „scurgeri de informații” este puțin probabil ca Dubaiul să scape de o manifestare de acest gen. Chiar și dacă ar scăpa de un eveniment centralizat, politicienii cu bani în conturile numerice din Emirate ar trebui să se gândească la momentul fatidic în care șeicii le-ar cere ceva și ei nu ar putea să ducă la îndeplinire combinația.