Cine ține pixul prin care curg banii din Craiova?

De multă vreme mă tot gândesc să trecem în revistă împreună oamenii care conduc destinele Craiovei. Fără pretenții. Să aruncăm o privire stingheră spre anonimii care din spatele politicienilor fac și desfac în hățișurile administrative uneori greu de înțeles pentru populația ocupată cu supraviețuirea zilnică.

M-am tot gândit dacă să încep de la Primărie sau de la Prefectură, dacă să-mi arunc privirea către Consiliul Județean sau altă instituție din sutele care parazitează viața publică a României. Până la urmă am ales prăvălia „de stat” cu cel mai mare buget sau, ca să nu fiu corectat de vreun fanatic al corectitudinii politice, „cea mai mare profitabilitate administrativă”.

Am să definesc expresia cu exemple dacă cere vreun bugetar cu aptitudini politice și cont de Facebook plin de repostări. Până atunci să vedem cine este „șeful apei” și a milioanelor de euro care curg prin conturile acestei firme de stat.

Prăvălia este mare. A gestionat anul trecut rulaj de vreo 33 de milioane de euro. În același an, contabilii au înregistrat niște venituri în avans de peste 180 de milioane de euro care băteau tangențial spre miliardul de lei noi care în Craiova pare să aibă altă dimensiune psihologică decât în București.

Așadar am vrut să văd cine numără milioanele de la Compania de Apă Oltenia și am descoperit că, din 2017,un agent de vânzări cu niște competențe în programarea pe calculator și specializare în agricultură a fost considerat persoana potrivită pentru a ocupa funcția de Președinte al Consiliului de Administrație și, mult mai important, pentru a încasa suma frumoasă care se cuvine premianților obișnuiți să fie gratulați de aparatul de stat cu o colecție de comitete și comisii remunerate corespunzător.

Nu cunosc omul. Cred că nici marea majoritate al oamenilor care folosesc apa prin Craiova nu au cunoștință despre el. Adrian Bonescu se intitulează și în afară de ședințele de la firma care gestionează apa, se ocupă și de firma proprie cu un singur angajat și rulaje nesemnificative. Cu siguranță că nu rezultatele antreprenoriale de la SRL-ul familiei l-au recomandat să încaseze banii de la stat.

Amalgamul de specializări care acoperă cam toată gama de competențe nu par, la rândul lor, să-l crediteze pentru o funcție de asemenea nivel. Nu știm când a terminat facultatea de informatică și la câtă vreme s-a gândit că în realitate agricultura era marea sa dragoste. Nu cunoaștem multe informații despre omul care în realitate gestionează unul dintre cele mai mari bugete din Craiova.

Știm doar că soția este șefă peste o direcție importantă a Primăriei și că, înainte de numire și-a declarat pe Facebook iubirea eternă pentru Grindeanu și guvernul său efemer. Cumva, un zeu misterios al bugetarilor a decis că asta este de ajuns pentru ca omul să ajungă să țină pixul care decide unde și în ce fel curg banii de la apă. 210050 de lei încasează familia de la stat. Restul până la mai mult e cancan.

Dacă am ratat ceva, aștept cu interes și îngrijorare prezidențială comentariile, iar dacă mai cunoașteți anonimi importanți de acest tip vă aștept cu sugestii.