Olguța vrea să-l contrazică pe Nicu Ceaușescu

În urmă cu trei decenii, „Prințișorul” spunea că nu o să reușim nici să zugrăvim blocurile pe care le-a făcut tatăl său. A fost o informație pe care, la momentul respectiv, nu am digerat-o cum trebuie pentru că toți așteptam ca democrația să ne aducă lapte și miere, iar câinii cu covrigii în coadă îi așteptam la propriu.

Această poveste a fost cumva în tandem proorocirea lui Silviu Brucan care spunea, într-un limbaj de lemn, din spatele televizoarelor color apărute imediat după 89 prin toate casele, că România are nevoie de cel puțin 20 de ani ca să deprindă democrația.

Ei bine, la 30 de ani vedem că mai avem oameni care confundă primăria cu prefectura. Tot la trei decenii întortocheate de la evenimentele care au schimbat comunismul cu democrația avem o imagine destul de clară și asupra spuselor lui Nicu Ceaușescu.

În multe orașe, blocurile gri ale comunismului se înalță spre cerul poluat ca o dovadă că Nicușor a spus adevărul. Nu am fost în stare să le zugrăvim. În unele locuri s-a rezolvat problema. În cea mai mare parte, vopseaua aruncată de muncitorii supravegheați de activiști de partid a supraviețuit evenimentelor din 89 și nu a fost deranjată de nicio bidinea capitalist-democratică.

Orașele care l-au contrazis pe Prințișor au rezolvat problema cu termoizolarea. Aceasta reprezintă procesul prin care prefabricatele socialiste sunt acoperite cu polistiren democratic, iar giurgiuvelele comuniste sunt scoase și înlocuite cu termopan capitalist. În urma procesului se speră că o locuință se încălzește mai ușor, oamenii plătesc mai puțin la factură, iar blocurile arată mai bine.

În Craiova, toată afacerea o să coste cu tot cu TVA aproape 3 miliarde de lei și a demarat în acest an electoral. Deja proprietarii de schele au început să transporte timid câte un tir spre capitala Olteniei. Fabricile de polistiren se pregătesc bucuroase pentru o operațiune de asemenea anvergură. În același timp, zeci de firme urmează să muște din mărul de peste o jumătate de miliard de euro alocat operațiunii.

Toată afacerea o să dureze câțiva ani în care milioane de metrii cubi de tencuială vor îmbrăca blocurile din oraș spre bucuria pensionarilor și extazul patronilor de echipe de lucrări. Vor fi două consorții care vor pune mâna pe afacere, dar sub ele, la a doua mână vor fi sute de firme și firmulițe care își vor lua partea din lucrări.

Olguța a calculat matematic operațiunea. Temporizarea este perfectă ca un metronom care tinde spre perpetuum mobile. Licitația urmează să se desfășoare în următoarele luni. Asta va maximiza numărul celor care-și vor pune speranța într-un viitor mandat al primăriței și al administrației sale.

Dacă ar fi făcut procedura anul trecut, iar acum s-ar fi cunoscut deja câștigătorii, o mulțime de firme care nu ar mai fi avut nicio speranță ar fi dispărut din schema electorală. Nu ar fi ajutat cu nimic zece schele puse pe primele blocuri pentru că odată cu începerea lucrărilor, încep și nemulțumirile.

Așa lucrurile sunt perfect calculate. Orice posesor de trafalet păstrează speranța unui dram de câștig din afacerea de trei miliarde care a fost deja anunțată. Orice șef de echipă de zugravi așteaptă cu sufletul la gură desemnarea câștigătorilor care apoi vor împărți profiturile către executanți. În acest fel, numărul celor care speră să guste din premiul colosal al termoizolării este mai mare.  

Dincolo de jocurile politice, economice sau de conjunctură aștept cu interes să văd lucrările terminate și noua față a orașului. Olguța vrea să-l contrazică pe Nicușor, dar greul o să înceapă abia după ce trece faza idilică a speranțelor și începe efectiv munca.