Oamenii care măresc prețul căldurii la Craiova

Vin facturile peste toată România și toți primarii se laudă care mai de care mai tare și mai gălăgios că în orașul lor este cel mai mic preț al giga-caloriei. Această unitate de măsură este atât de difuză în mintea oamenilor și atât de greu de cuantificat încât pare un fel de convenție adoptată de cetățeni și autorități pentru căldura care intră sau ar fi trebuit să intre prin case.

Este aceiași poveste an de an. Majoritatea populației, cea care locuiește la bloc se plânge că plătește mult pentru puțin confort. Traseul căldurii de la baza flăcării și până în caloriferele din Craiova este simplu. Vă prezint faza pe oameni, traseul personajelor care au legătură cu facturile mari și inutile pe care fiecare din Craiova le plătește.

Căldura vine tocmai de la Complexul Energetic Oltenia. Scorul conducerii este egal. PNL are doi stipendieri, PSD are tot doi.

Liberalii l-au trimis acolo pe Constantin Popescu, un sudor, probabil specialist în managementul marilor întreprinderi. A făcut Grupul Școlar Industrial înainte să dea examenul de bacalaureat, iar înainte să fie trimis de partid în directorat era șef la pază. Celălalt liberal din conducerea CEO este Cosmin Trufelea care măcar are CV-ul potrivit.

Social democrații l-au votat pe Dan Pavleti ca șef suprem la CE Oltenia deși omul se declară neafiliat politic. Cu toate astea este greu pentru el să explice cum, în decursul vieții tumultoase, mai multe partide l-au considerat pregătit ba pentru energie, ba pentru transporturi feroviare, ba pentru aeronautică. Celălalt om al PSD, Ion Bălășoiu, a activat sub acoperire până când a fost deconspirat ca „bun profesionist” chiar de Claudiu Manda.

Alți opt activiști de partid supraveghează activitatea celor patru descriși mai sus și încasează sume halucinante. Nu mai intru în detalii dar CV-urile sunt spectaculoase. Un consilier ministerial, un avocat suspendat, un rector care în timpul liber face dosare de fonduri UE, un secretar de stat care are cazier fiscal, un agent imobiliar, un vânzător de medicamente și o secretară.

Mergem mai departe pe traseul căldurii și de la CEO ajungem la alți profesioniști al căror salarii. Asociația  de  Dezvoltare Intercomunitară Termis este o entitate izvorâtă din pântecele voluptoase ale Primăriei Craiova. Un ONG din care mai fac parte și primăriile din Ișalnița și Vârvoru de Jos. Asta înseamnă alte cinci salarii. Șefă la acest ONG care a înființat SRL-ul care furnizează căldura este o doamnă pe nume Maria Nuță. Director executiv la primărie și membru, cum ar spune Caragiale, în mai multe „comitete și comiții”. Policalificată. Doamna Nuță știe și cu energia și cu spitalele. ONG-ul Termis a înființat un SRL la care acum toată lumea plătește facturile.

Termo Urban Craiova este ultima verigă pe lanțul stipendiilor politice care adaugă ceva la facturile tuturor. Această societate cu răspundere limitată înlocuiește un vechi SRL care a fost falimentat de către valuri de profesioniști politici care s-au perindat pe acolo.

Până în 2021 SRL-ul a stat în stand by apoi a început să taie facturi către populație. Firma primăriilor din Craiova, Ișalnița și Vârvoru de Jos a angajat într-un an 30 de membri de partid. Șefa noului SRL este Lorena Voican (fostă Nicolăiță). A șefă și la defuncta firmă care factura căldura. Atât de bună a fost încât firma a dat faliment.

Am enumerat aici circa 20 de oameni care influențează, cu sprijinul politic aferent, factura pe care o plătește cineva la căldură. Chiar dacă în unele cazuri pregătirea lor profesională sau educația nu-i recomandă pentru a influența nimic, cu siguranță salariile, indemnizațiile și alte premii în bani influențează și costul căldurii.