Craiova a devenit ultima din România

Bugetul este tot timpul o chestie plictisitoare și fadă pe care politicienii semi-analfabeți ajung să o învețe abia după ce văd cât de profitabile sunt calculele din care populația nu înțelege nimic. Craiova produce aproape 240 de milioane de euro și cheltuie cu aproape 3 milioane de euro mai mult. Faptul că suntem pe minus ar putea să fie un plus pentru o administrație care cheltuie pentru dezvoltare. Chiar am putea să fim pe un minus mai mare.

Ce este îngrijorător este că salariile din Primărie (12 milioane de euro) și cheltuielile cu asistența socială (9 milioane de euro) devansează net salariile medicilor din oraș (4,6 milioane). Până și pe inutila poliție comunitară sunt consumați mai mulți bani decât pe salariile personalului medical. Instituția care îmbracă în uniforme oameni care în mod normal ar trebui să-și caute locuri de muncă în producție, costă 6,4 milioane de euro.

Normal, medicii mai sunt și pe ștatul de plată al Ministerului, iar cele 4,6 milioane din bugetul Craiovei sunt numai banii pe care îi încasează oamenii din sistemul sanitar al municipalității.

Situația tragică apare la capitolul cheltuieli unde Craiova ocupă ultimul loc în clasamentul capitalelor de regiuni istorice. Cumva orașul a ajuns să fie devansat net de toate celelalte municipii similare din Banat, Transilvania, Moldova și chiar Dobrogea.

Am zis să fac niște comparații. Cluj Napoca avea în 2023 un buget de cheltuieli de 613 milioane de euro. De două ori și jumătate mai mult decât Craiova. Timișoara a avut anul trecut un buget de cheltuieli de 454 milioane de euro, de două ori mai mult decât Craiova. Iași depășește la rândul său Craiova cu un buget de 393 milioane de euro. Aproape identică este situația la Constanța unde s-au cheltuit anul trecut 382 milioane de euro. Practic, bugetele tuturor capitalelor de regiuni din România depășesc bugetul Craiovei.

Nu am stat să analizez cum s-au descurcat Boc, Fritz, Chirică, Chițac pentru a programa așa cheltuieli. Aparent nu are legătură cu politica. Nu am făcut comparații cu bugetele din București. Acolo, un sector fără pretenții cum este 4 a cheltuit în 2023 peste jumătate de miliard. Dublu față de Craiova.

Nici nu vreau să mă erijez într-un specialist economic. Mă uit la cifre și mă gândesc la faptul că măcar niște explicații trebuie să existe și aștept să le aud.

Există două variante. Craiova nu este în stare să producă și să încaseze sau Craiova este defavorizată la București.