Cum s-a împărțit Craiova la alegeri

Peste jumătate dintre craioveni au ales să meargă mai departe alături de actuala administrație, iar Lia Olguța Vasilescu se poate duce liniștită la Congresul PSD care a fost anunțat de Marcel Ciolacu și poate să aibă un cuvânt important de spus având legitimitatea dată de rezultatul obținut în alegeri. Spre deosebire de lideri care nu au fost confirmați la vot, social democrații din Dolj au obținut cam tot ce le-a trecut prin cap și pot să ceară o felie mai mare din tortul de la congresul PSD. Au avantajul de a avea avantaje morale față de toate filialele din Oltenia.

Paul Stănescu a pierdut Slatina în fața liberalilor, Mehedinți și Vâlcea nu au niște lideri proeminenți, iar la Gorj, Romanescu a câștigat cu greu primăria din Tg. Jiu, iar PSD nu a luat un scor majoritar la Consiliul Județean. În aceste condiții, Claudiu Manda și Olguța Vasilescu pleacă în mod clar cu un avantaj operațional la congresul care stabilește viitorul social-democraților.

Liberalii din Dolj ies devastați din alegerile locale și se pregătesc de schimbare. Nicușor Roșca a performat în județ și, cel mai probabil, că se află în pole-position pentru a prelua filiala condusă șovăielnic de prea multă vreme de Fane care a uitat ce înseamnă să apese pe butoanele puterii și a căzut în dizgrația generalului Ciucă. Cu un candidat la Primărie care a luat cu 30% sub scorul politic al PNL, partidul s-a transformat în Craiova în ultima forță politică reprezentată în Consiliul Local de numai trei consilieri. Cu siguranță, la PNL Dolj urmează să se apese cu hotărâre militărească butonul de „reset”, iar filiala va intra în alegerile parlamentare cu o altă conducere.

Opoziția a schimbat paradigma, iar principalul pol al celor care sunt nemulțumiți de administrația Olguța Vasilescu în Craiova se adună în spatele lui Marian Vasile și al AUR care a devenit principalul opozant din Consiliul Local.

După o campanie în care scorul partidului a fost triplat, AUR a reușit să surclaseze USR-ul neinspirat în alegerea candidatei pe care a „mandatat-o” să „împrumute” voturile craiovenilor. Mult mai importantă este victoria AUR-ului în fața PNL-ului care abia poate să asigure majoritatea pentru aliații de la PSD. La nivelul județului, AUR, cu Ringo Dămureanu, a bătut USR și aparent reprezintă singura formațiune care poate să facă opoziție în Doljul cel roșu.

Una peste alta, toate personajele implicate în procesul electoral trebuie să respecte opțiunea alegătorilor și să se gândească la faptul că Olguța Vasilescu a luat cu 19.000 de voturi mai mult ca în 2020 din același număr de votanți care nu a depășit 90.000 de oameni.

Cumva, 150.000 de oameni nu girează niciun actor electoral și asta ar trebui să le dea tuturor de gândit.