Șocul Olteniei la alegerile locale!

Slatina a stricat uniformitatea roșie a Olteniei și a ales un primar care, pe lângă faptul că nu este socialist, mai are și un nume de străin care pare parașutat în capitala județului Olt direct de la Davos. Plecat fără șanse înainte de campanie, Mario de Mezzo zburdat pe TikTok și a câștigat alegerile.

A avut avantajul de a ocupa câteva luni funcția de prefect într-un județ în care toți oamenii Guvernului erau numiți de Președintele Consiliului Județean. Din București, tentativele lui Mario de a face campanie păreau sortite eșecului, iar el se vedea ca un fel de ciudățenie care se agită pentru a prinde un loc de parlamentar la alegerile din toamnă. Mulți prieteni mi-au spus că Mario o să ia o „bătaie” monumentală și că nu are nicio șansă în momentul fatidic în care se numără voturile.

Abia după ce a început campania electorală, părea că Mario a găsit o cadență care să creeze impresia că va scoate un scor onorabil. Lupta cu mafia dintr-o localitate care părea să-și dorească mafie, clipurile acide despre administrația anchilozată din Slatina și permanenta agitație electorală au adunat din ce în ce mai mulți simpatizanți ai lui Mario de Mezzo.

Pentru cei care nu înțeleg bine Slatina, orașul a fost sub stăpânirea lui Darius Vâlcov care a adunat de pe urma localității tablouri prin morminte și lingouri de aur prin pereții vilelor de lux. Orașul a fost dominat de brontozaurul Paul Olteanu care controlează o parte  bună din PSD. Slatina și baronii ei milionari monopolizează de mulți ani bugetele supradimensionate ale sistemului de irigații, iar Mario părea  că nu are nicio șansă în fața unor milioane abia așteptau să se scurgă din buzunarele pline ale adversarilor spre portofelele uzate ale unor alegători obișnuiți cu sărăcia lucie și cu încasările subțiri de dinainte de alegeri.

Cumva, s-a produs o minune. Poate că adversarii nu au mai avut bani. Poate că alegătorii nu au mai vrut amăgiri. Poate că a fost prea bună campania făcută de Mario, dar el a ieșit la final învingător. A avut un ecart de zece procente față de fostul primar. Mario a adunat 15.000 de voturi, iar Moț a strâns cu greu un 12.000 de ștampile. Dacă ar fi fost două tururi de scrutin puțin i-ar fi lipsit lui Mario cel fără de șanse să câștige alegerile din primul tur pentru că a luat peste 48% din voturi.

Primarul Moț a adunat tot atâtea voturi cât luase și în 2016, semn că ulițele neasfaltate pe care au umblat oamenii săi au fost aceleași și au rămas bătătorite. Atunci, candidatul liberal nu a reușit să treacă de 7000 de  voturi.

Surpriza a fost realizată de prezența mai mare la vot. În urmă cu patru ani au ajuns la urne puțin peste 25.000 de oameni. Acum au votat 32.000 de oameni. Cumva asta este și diferența dintre voturile lui Mario și cele ale candidatului care în 2016 a pierdut.

Cei șapte mii de oameni puteau să creadă că nu e nicio șansă. Că totul e aranjat. Că nu o să se întâmple nimic. Au mers la risc și au câștigat un primar nou. Aștept cu interes să văd dacă au făcut o afacere bună. Eu îl cunosc pe Mario. Nu știu dacă o să fie  o dezamăgire sau nu, dar cred că, la fel ca în campanie, va încerca să facă ceva până la ultima picătură de energie.