Într-un sistem medical îmbâcsit...autoritățile numără decese

Într-un sistem medical îmbâcsit...autoritățile numără decese

Cu pași mărunți și măsuri neluate la timp, de mulți ani încoace, așa au intrat spitalele publice din România în această pandemie.

terapie crunt

Cu mizerii și lipsuri mari ascunse sub preș, pentru ca nu cumva să deranjeze sau șefii instituției să fie trași de urechi că unitatea este un dezastru.

După incidentul de astăzi, cel de la Cărbunești, unde instalația de oxigen a crăpat și unde trei pacienți Covid au murit, mi-am amintit replica unui fost director al unității medicale din Craiova: „în spitale se mai și moare”. Replică pe care am primit-o în anul 2012, cred.

Este clar că managerii știu că spitalele sunt depășite. Și sunt depășite atunci când vorbim despre situații firești, dar mai ales despre cea în care se găsește România, în prezent.

Revoltător este nu că directorii sunt numiți politic, nu că acționează după cum li se spune, căci cu asta ne-am obișnuit. Revoltător este că se ascund mizerii, neajunsuri și chiar și atunci când sunt rugați să transmită situația reală din spitale...o fac din pix, cum bine spune o vorbă.

Ei spun că nu o fac pentru că oricum nimeni nu îi aude. Un mare adevăr și acest lucru, dacă mă gândesc la apelurile publice ale directorului spitalului din Craiova, din ultimele săptămâni.

Un lanț al problemelor ținute într-un sistem îmbâcsit și despre care nimeni nu ar trebui să afle. Dar, iată că mai crapă câte un echipament și, din păcate, mai mor oameni și astfel se află. Dacă toate sunt vechi în aceste spitale, de ce ne oprim doar la a constata acest lucru? De zeci de ani auzim că aparatura este veche, că nu au fonduri pentru a dota corespunzător instituțiile, că nu sunt medicamente, că nu au leucoplast, vată sau pansament!!! Unde sunt însă planurile manageriale, mai ales în cazul directorilor cu experiență? Sau dacă nu sunt, de ce nu sunt?

Până când se vor mai face controale ale căror rezultate trebuie să dea bine în statisticile naționale? Câți oameni vor mai muri în spitale(nu din cauza problemei de sănătate) și câte pandemii vor mai trebui să apară pentru ca cei din sistem să se trezească? Sunt întrebări vechi, veți spune. De acord. Dar sunt atât de actuale și potrivite acestei zile.