Când crezi că pari mai deștept lăsând comentarii de tot felul pe Facebook despre Târgul de Crăciun din Craiova

Vrem sau nu să recunoaștem, atmosfera Sărbătorilor de Iarnă se resimte în Craiova prin intermediului Târgului de Cărciun din centrul urbei. 

Dacă cele peste un milion de luminițe și culori apăreau într-o poveste de peste hotare, cu siguranță că acele persoane, care acum critică administrația municipală, ar fi venit cu ele drept exemplu.

O să mă înjure și pe mine mulți, ba poate o să creadă că PSD și așa mai departe.

Nu, Târgul de Crăciun din centrul orașului nu trebuie să fie despre zona politicului. Este al nostru, al tuturor, pentru că da, indirect, plătim și noi, cetățenii, pentru acest eveniment. Dar Craiova este vie acum. Este așa cum trebuie să fie în decembrie. Cu lumini, culori, ateliere pentru micuți, cu vată de zahăr, turtă dulce, globuri, ornamente pentru Crăciun, bunătăți de tot felul și miros de vin fiert cu scorțișoară. Și lumea se bucură. Și am văzut aseară, când pentru prima dată în acest sezon am ajuns în centru, oameni care au venit din Mehedinți, Gorj sau Vâlcea, pentru a se simți bine câteva ore. Pentru că la ei este mai șters, mai fără suflu, după cum vorbeau între ei, cei din grupurile prezente în centru.

Comercianții sunt și ei mulțumiți. Simt altfel clientul și, mi-a spus o doamnă, au învățat poate să îl respecte mai mult. Că vând vin fiert cu scorțișoară, ceai de mere, siropuri, turtă dulce, acadele, baclavale, vată de zahăr sau obiecte lucrate cu migală, amintind aici vaze, platouri din sticlă, globuri, ornamente pentru casă, sau articole de îmbrăcăminte de sezon, ei sunt mulțumiți. Fiecare așteaptă ora 17.00 pentru că atunci se aprinde iluminatul festiv și totul prinde viață. Acest tot pe care, din păcate, pe rețelele de socializare foarte multe persoane îl critică sau cum le place lor să spună „îl cam iau la mișto”. În spatele acestei practici însă sunt absolut convinsă că tot acele persoane au ajuns în centru și că s-au bucurat cel puțin de unul dintre lucrurile luate în derâdere.

Dincolo de acest eveniment, niciodată nu am spus că în Craiova nu sunt și aspecte neplăcute. Că infrasctructura este cum este în foarte multe zone, că autobuzele și tramvaiele sunt praf, că se impune mai mult efort pe piața muncii, că poate și celelalte cartiere ar fi meritat câte o luminiță magică. Și acestea sunt realități, dar eu când vorbesc despre miștouri sau critici neargumentate fac referire strict la Târgul de Crăciun. Credeți voi că Sibiul, Oradea sau Timișoara, către care mulți arătați cu degetul, nu au bubele lor? Că nu au gropile lor, calorife reci sau zone pe care și cetățenii din aceste orașe și le-ar dori a fi la un alt nivel. Evident că le au!

Mă voi reîntoarce în centru să mai fac mici cumpărături pentru perioada cadourilor. Voi mai povesti cu oamenii care au câte o poveste de spus. Avem o ofertă bogată și merită să dăm o mână de ajutor acestor persoane care, acolo, în căsuțele pe care le-au închiriat, au adus spiritul Sărbătorilor. L-au adus și îl transmit prin zâmbet și nelipsitul „mulțumesc”.