Teroriștii Hamas i-au dat lovitura de grație și lui... Zelenski

 

spanuDeși țara lui este praf și pulbere, cu 20 % din teritoriu ciuntit, cu armata rusă care bombardează unde și când are chef, Volodîmîr Zelenski părea, totuși, la propriu, nu la figurat, să fie în centrul lumii. Era invitat peste tot, fiind primit ca un adevărat erou, și pleca spre casă cu „buzunarele” pline de bani, de armament și de promisiuni referitoare la sprijinul ce va veni pentru a înfrânge armata Rusiei lui Putin.

Totul până în dimineața zilei de 7 octombrie 2023. Atunci, flaneaua kaki pe care o mângâiau cu tandrețe toți șefii marilor state a devenit o treanță puturoasă pe care toată lumea se ferea s-o atingă.

În acea dimineață, teroriștii Hamas din Fâșia Gaza au atacat o localitate de la granița Israelului, provocând moartea dramatică a 1400 de persoane și răpirea altor 199. Ce a urmat, se știe, căci armata israeliană a pornit un adevărat război în Fâșia Gaza, soldat cu moartea a 15.000 de persoane, imensa majoritate fiind din rândul populației civile, inclusiv bătrâni, femei și copii.

Oricât de surprinzător ar părea, un efect teribil au avut aceste evenimente asupra Ucrainei!

Dacă până la 7 octombrie președintele Zelenski păreau să fie în centrul preocupărilor întregii planete, aproape instantaneu acesta a fost aruncat în uitare. Nu a mai primit nici o invitație, nici un ziar nu i-a mai preluat podcastul. Glumind, parcă-l văd plângând în fața calculatorului, văzând că paginile marilor ziare occidentale abia dacă mai consemnau vreo știre despre Ucraina!

Mai mult chiar, au început să apară analize care vorbeau despre eșecul contraofensivei ucrainene și chiar despre unele conflicte interne în care Zelenski era criticat de apropiații săi. Alte analize puneau în discuție necesitatea începerii negocierilor de pace altfel decât erau discutate până acum. Ba chiar se pune în discuție dacă trimiterea de armament mai este oportună sau ar fi nevoie de diminuarea cantităților!

Sunt lucruri care până pe 7 octombrie păreau de neimaginat, așa că Ucraina anunță acum că, în locul contra-ofensivei, pregătește operațiunile de apărare care, în mod clar, reprezintă altceva decât contra-ofensivă!

Este cât se poate de limpede faptul că evenimentele din Fâșia Gaza au împins războiul din Ucraina în plan secund. Atenția SUA (principalul aliat al Ucrainei) se îndreaptă acum spre situația din Orientul apropiat, încercând să împiedice extinderea conflictului, situație care ar genera o mare problemă chiar pentru interesele SUA.

Este de ajuns să observăm cum se rotesc în zonă liderii americani, purtând discuții cu statele din zonă, încercând să domolească sentimentele antiamericane din rândul populațiilor musulmane.

Și îngrijorarea americanilor este cât se poate de normală, mai ales dacă ne uităm la discursurile dure ale președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan la adresa lui Benjamin Netanyahu, pe care-l numește în mod repetat „criminalul din Gaza”!

Acum, la două luni de la atacul terorist al Hamas în Israel, putem să constatăm că trecerea războiului din Ucraina pe linie moartă este o realitate sumbră pentru Volodîmîr Zelenski. O realitate care lasă să se întrevadă ceea ce spuneam noi în primele săptămâni ale conflictului: că va veni vremea ca însuși Zelenski să dea socoteală în fața ucrainenilor pentru pierderile materiale și, mai ales, ale vieților omenești în acest război.

Nu se poate ignora mai ales întrebarea: putea fi evitată invazia Rusiei? Iar răspunsul nu este unul care să-l liniștească pe Zelenski. Putem spune, așadar, că, în ziua de 7 octombrie, teroriștii Hamas nu au atacat doar Israelul, ci chiar i-au dat lovitura de grație și lui Zelenski!