Știți cum funcționează mintea unui deontolog? Imediat.
Poetul Alexandru Andrițoiu a spus, într-un interviu, că Nicolae Labiș a câștigat un ceas Pobeda la un concurs de poezie și i l-au furat brancardierii în timp ce-l cărau la spital, după ce Labiș a căzut sau a fost împins din tramvai.
Citind această întâmplare, pe care nu o povestesc pentru prima dată, deontologii vor înțelege că Andrițoiu a fost un poet comunist. De fapt, Andrițoiu a fost un poet care rezistă dincolo de ideologii și idiosincrazii, iar deontologii sunt, în plină libertate, "niște lingăi voluntari" (Traian Băsescu) ai comunismului elevat de la multinaționale. "Vioara-i ca din lemn de trandafiri/ și are umăr suplu ca Madona/ cioplindu-și-o cu mâinele-i subțiri/ neîntrecutul meșter din Cremona." Acestea sunt versurile lui Andrițoiu pe care Adrian Păunescu le recita în public de câte ori avea ocazia. Când vor scrie și deontologii așa, mai discutăm. Adică ne va lega o eternitate de muțenie. Deontologii ar trebui să poarte uniforme, ca să se deosebească de ziariștii cumsecade. Deontologeala și updatarea au distrus presa.
În orice domeniu, updatarea înseamnă linsul unui rahat proaspăt. Ce caută ziariștii pe facebook și pe alte centuri de socializare? Prima moarte a ziaristului se petrece atunci când are mai multe postări pe centurile de socializare decât articole în ziar, pe site sau unde o publica dumnealui. Ziariștii de meserie s-au amestecat voios cu postacii, iar redacțiile au acceptat ca amatorii să-i certe pe profesioniști în subsolul textelor.
În loc să fie șosele spre libertate, deontologeala și updatarea s-au transformat în drumuri spre fundătura cenzurii. Despre Zelenski se scrie normal (adică și cu rele, nu doar encomiastic) de vreo lună, maximum două. Înaintea războiului am avut Covidul. Cîțu și useriștii au ajuns la DNA pentru vaccinuri. Foarte bine. Totuși, de Orban ați uitat? Eu nu-i doresc răul, chiar mi-e simpatic, însă îmi aduc aminte că în mai 2020 ne-a prezentat, cu mișcări grațioase de Barișnikov corcit cu Iosefini, prima fabrică românească de măști menite să ne apere de Covid "în proporție de 80%". Și era mândru de realizarea lui, și se ținea țanțoș, a vorbit "la inaugurare" mai mult decât Ceaușescu pe vremea când nea Nicu vizita Porțile de Fier sau Combinatul siderurgic de la Galați.