Profesorii și agresiunile sexuale

editorial cretu 01Zeci de mii de profesori, de fapt întreg corpul didactic, este obligat să îndure umilințele impuse de o lege aberantă. Respectivul act normativ îi obligă să demonstreze, printre altele, și că nu au agresat sexual elevii.

Ce minte delirantă a putut elabora o asemenea lege, care contravine atât principiilor generale de drept, cât și celor particulare. Cum să obligi o persoană să își dovedească nevinovăția? Cum să-l prezumi ca fiind vinovat, când prezumția operează tocmai conceptul de nevinovăție? Este ca și când pentru că două sute de persoane au fost pensionate fraudulos, toți pensionații medical (de ordinul sutelor de mii) să fie obligați să reia întreaga procedură.

Cadrul didactic, printre multe altele, are nevoie și de autoritate, demnitate, atribute fără de care discipolul nu-l poate percepe ca pe un maestru la care să vină să se adape.

Drama acestei țări este produsă tocmai de învățământul care nu mai este capabil să furnizeze societății oameni competenți profesional și moral. Politicienii analfabeți, care fac legi pentru învățământ (ce ironie), nu ar mai fi putut accede în acele funcții dacă sistemul educațional ar fi fost unul riguros.

Încă mă mai întreb, deși au trecut multe luni, cum poate o minte să gândească o asemenea prostie. Pentru că și prostiile sunt tot un produs al facultății de gândire – ar fi răspunsul.

România se poate salva doar dacă o să aibă loc restructurarea sistemului de învățământ. Cele mai mari salarii ar trebui să le primească profesorii, căci ei sunt cei care produc și magistrați, și doctori, dar și politicieni. Nu vom putea avea un produs reușit, dacă făcătorul acestuia nu se află la un înalt nivel de competență – vocație.

Dar cine să facă restructurarea, politicienii actuali? Exclus.

Ar putea să se înceapă cu o revoltă generată din interiorul învățământului, în sensul că pentru o perioadă de zece – cincisprezece ani, procentul celor care sunt declarați absolvenți de liceu să nu depășească 20% și asta pentru a ne asigura că n-o să mai avem politicieni incapabili. Acest lucru este cu neputință nici ca exercițiu de imaginație, deoarece o parte însemnată a celor care prestează în învățământ nu ar avea ce să caute în acest  în  sistem.

Prin urmare, putem sta liniștiți. Pentru încă multă vreme de acum încolo, profesorii vor avea legile pe care le merită.