Blaturile din politica de azi și din fotbalul vechi

boanchis editorial"Una dintre cele mai jegoase combinații electorale ale începutului de an: ordinele de non-combat total date de PNL și PSD consilierilor de la Sectorul 1, în vederea menținerii pentru încă un mandat a franțuzoaicei în fruntea Primăriei". L-am citat pe marele ziarist Mirel Curea. 

Poate o să spuneți "aloooo, băiatu', vezi că matale scrii textul ăsta pentru o publicație din Craiova! Ce ne interesează pe noi bagabonțelile din Sectorul 1 al Capitalei?" Eu cred că interesează pe toata lumea, fiindcă blaturi din astea s-au făcut, în trecutul recent sau îndepărtat, și în multe, prea multe județe. Politicienii noștri nu numai că nu pot îndeplini promisiunile. Ei trădează votul înainte de a-l cere. 

Din acest punct de vedere, fotbalul românesc e înaintea politicii cu 40-45 de ani. Dar bișnițărelile măcar le făceau niște oameni talentați, pe care publicul îi ierta. Puțină lume recunoaște că la Campionatele Mondiale din 1978 și 1982 nu ne-am calificat pentru că fotbaliștii noștri de talie internațională obișnuiau să vândă meciuri în campionat. Zicea bine Halagian: echipele mari cumpără, nu vând meciuri. La noi vindeau meciuri și campioana, și vicecampioana, și echipa de pe locul trei. 

Unii fotbaliști ai Craiovei mai adormeau, pe rând, la meciurile din deplasare cu F.C. Olt, Chimia Râmnicu Vâlcea și Jiul Petroșani. La Steaua, Liță Dumitru și Iordănescu mai uitau, din în când, de talentul lor. Când nu uitau ei doi, uitau, tot pe rând, niciodată în același timp, Marcel Răducanu, Sameș și Iordache. 

Iar niște fotbaliști de la Dinamo, echipa miliției, s-au predat - Doamne, ferește! - într-o partidă televizată cu F.C. Brașov. Un atacant foarte tehnic a fost și anchetat pentru asta în "Afacerea Proca". Trebuia să ia o parte din bani înainte de meci, o parte după și avea ca semn - parola cu adversarul - să ia mingea în mâini și s-o bată de trei ori de pământ. Un coechipier al talentatului atacant a râs ani de întregi de el, poate mai râde și acum, spunându-i "du-te-n p ... mea, c-ai vândut un meci în rate!"

Dar fotbaliștii ăia măcar erau simpatici și valoroși. Blatiștii din politică sunt niște nulități scârboase.