Cauza principală a violenţelor din SUA este că toţi civilii au arme!

Cauza principală a violenţelor care se desfăşoară, în această perioadă, în Statele Unite ale Americii, constă în faptul că, teoretic şi legal, toţi cetăţenii americani au dreptul să aibă cel puţin o armă de foc, iar cei, care, dintr-un motiv sau altul, nu pot obţine permisul de port-armă, pot cumpăra una de contrabandă de la orice colţ de stradă.

Dacă poliţiştii americani nu ar trăi, tot timpul, sub ameninţarea infractorilor periculoşi înarmaţi, dacă ei nu ar trăi cu teama că, la fiecare intervenţie, pentru respectarea legii, pot fi împuşcaţi înainte de a avea timp să se apere, cred că nici excesul de zel pe care-l au unii, faţă de suspecţii reţinuţi, nu ar fi la cotele care au generat moartea lui George Floyd – un afro-american care, până la urmă, era suspect de comiterea unei infracţiuni: încercase să plătească, într-un magazin, cu o bancnotă falsă de 20 de dolari.

Manifestările, de o violenţă nejustificată şi care nu sunt primele, de acest fel, în SUA (vezi pe cele similare din 1992, din Chicago, când un american de culoare a murit în urma unei intervenţii a poliţiei), nu au făcut decât să producă noi victime umane şi daune materiale nejustificate, care, oricum, nu îl ajută, în nici un fel, pe George Floyd.  Iar cel care, în urmă cu trei zile, în timpul ciocnirilor între poliţişti şi protestatari, a împuşcat mortal un poliţist, nu a făcut decât să se coboare la nivelul celui pe care-l acuză de crimă(!).

Se va găsi, până la urmă, ca şi în alte dăţi, calea spre pace socială, iar cauzele care au dus la aceste incidente se vor estompa, în timp. Până nu se va limita la maxim dreptul civililor de a deţine arme de foc, pe care, adeseori, sunt tentaţi să le folosească, în SUA nu va fi linişte, iar criminalitatea se va menţine sau va escalada la cote din ce în ce mai mari.

Autoapărarea, invocată ca pretext pentru deţinerea de arme de foc, se poate face şi pe alte căi. La noi, bâta românească tradiţională încă rezistă...