Percheziții în județul Dolj la persoane acuzate de proxenetism și trafic de minori

12 percheziții domiciliare sunt efectuate, miercuri dimineață, în județele Dolj şi Bacău, într-o cauză ce are în vedere destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

diicot perchezitii

Potrivit IPJ Dolj, în perioada 2009-2010, în județul Dolj, cinci persoane s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, grup la care ulterior ar fi aderat mai multe persoane, şi care ar fi avut ca scop recrutarea mai multor tinere, în scopul exploatării sexuale (practicarea prostituției „la stradă” sau/și „pe casă/apartamente”).

Iniţial, exploatarea victimelor ar fi avut loc în municipiile Craiova, Pitești și Timișoara, iar, ulterior, acestea ar fi fost transportate și adăpostite în străinătate (Italia, Franța, Elveția, Spania, Germania, Danemarca). Din cercetări a reieșit că gruparea infracțională s-ar fi ocupat ocupa cu identificarea tinerelor vulnerabile (cu o situație materială precară sau care proveneau din familii dezorganizate, naive, lipsite de educație), pe care le recrutau sub diverse promisiuni mincinoase (conviețuire, găsirea unui loc de muncă) și le determinau să practice prostituţia. În cele mai multe situații, folosind metoda „loverboy”, membrii grupării ar fi câștigat încrederea victimelor, și, sub pretextul unui viitor comun și oferirii unui mod de viață lipsit de griji, le-ar fi convins să practice prostituția, în special în Craiova și Timișoara, după care s-ar fi deplasat, împreună cu acestea, în diferite țări (Italia, Franța, Spania, Elveția), unde, prin constrângere (acte de violență și amenințări), le-ar fi determinat să practice prostituția, în folosul lor”, a declarat Daniela Pîrvulescu, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

Aceasta a mai spus că victimele ar fost ținute în locuințe închiriate și ar fi fost transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituție.

Fetele erau permanent supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de către membrii grupării, mai menționează reprezentanta IPJ Dolj.

De asemenea, membrii grupării infracționale ar fi dezvoltat, de-a lungul timpului, pe teritoriul Italiei, relații cu cetățeni albanezi, implicați activ în activități de trafic de persoane și proxenetism, care controlau „posturile”, în care se practica prostituția, membrii grupării achitându-le taxe, în schimbul acceptării folosirii, de către victime, a acelor locaţii.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Craiova vor fi aduse, în vederea audierii, de 11 persoane.