Fost inspector ITM Dolj și un subofițer ISU Dolj, trimiși în judecată de DNA. Unul a luat șpagă, altul a dat

Un fost angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj şi un subofiţer din cadrul ISU Dolj au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, fiind acuzați de comiterea infracțuinilor de luare, respectiv dare de mită. 

ciocan instanta

Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, de către procurorii DNA, inspectorul ITM Dolj a primit un panou solar de la pompier, acesta din urmă asigurând și serviciul de montare a sistemului.

Faptele au avut loc în vara anului 2019, după ce inspectorul ITM făcuse un control la o firmă unde pompierul era administrator împuternicit.

Comunicatul DNA arată următoarele:

„Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

LUNGU VIOREL, la data faptei inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită,

Plt. maj. GÎRGEL DANIEL-ALIN, la data faptelor subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată,

Trei persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2019, în contextul unui control tematic, inculpatul Lungu Viorel, în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, ar fi identificat pe șantierul unei societăți comerciale un cetățean din Republica Moldova ce desfășura activități lucrative în cadrul societății, fără a avea un contract de muncă.

Ulterior, inculpatul Lungu Viorel ar fi pretins și, la data de 21 august 2019, ar fi primit de la inculpatul plt. maj. Gîrgel Daniel-Alin, subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj și administrator împuternicit al societății comerciale unde se efectuase anterior controlul, un panou solar pentru prepararea apei calde menajere, acesta din urmă asigurându-i totodată și montajul.

Bunul respectiv ar fi fost pretins și primit pentru ca inculpatul Lungu Viorel să nu constate nerespectarea legislației aplicabile în domeniul relațiilor de muncă și evidență a salariaților și să nu aplice sancțiunile prevăzute de lege.

În baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul plt. maj. Gîrgel Daniel-Alin, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați persoane fizice, ar fi întocmit în fals un înscris sub semnătură privată, pe care l-ar fi prezentat comisiei constituită la nivelul Serviciului pentru Imigrări a județului Dolj şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, ca document justificativ a prezenței și desfășurării unor activități lucrative a cetățeanului Republicii Moldova pe șantierul organizat de societatea comercială.
În cauză nu au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj”.