„USR PLUS s-a poziționat de la bun început împotriva oricărei imixtiuni în justiție”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la dosarul evenimentelor din data de 10 august 2018, din Bucureşti.

lipsa

Stelian Ion, ministrul Justiţiei: „USR PLUS s-a poziționat de la bun început împotriva oricărei imixtiuni în justiție, fie ea și la nivel declarativ, și va continua să o facă.                                    

Nu am criticat decizia Tribunalului București de a respinge cererea DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August, ci doar am afirmat că cetățenii au dreptul să afle adevărul, la fel ca în cazurile Mineriadei și Revoluției. Nu o dată România a fost condamnată la CEDO pentru că statul român nu a reușit să respecte drepturile cetățenilor ei.

Independența justiției trebuie apărată pentru buna funcționare a statului de drept și ne-am luat acest angajament în fața cetățenilor. Tocmai de aceea, orice suspiciune privind lipsa unei anchete efective în dosarul 10 august trebuie abordată direct și clarificată de principalele instituții din sistemul de justiție, care au acest rol.

Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar, în ansamblul său, şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru.

Nu mă găsesc aici pentru a critica o anumită soluţie, nu voi face acest lucru. Repet, este rolul CSM şi, eventual, al Inspecţiei Judiciare, să facă anumite verificări, dacă veţi aprecia şi dumneavoastră acest lucru.

Sunt chestiuni legate, în principal, de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect”.