Premierul Florin Cîţu a anunțat că Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) va fi pus în dezbatere publică.
Săptămâna viitoare urmează să fie adoptat mandatul de negociere cu Comisia Europeană.
Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) este cel mai mare instrument financiar creat de Uniunea Europeană în afara cadrului financiar multianual. Oferă sprijin financiar statelor membre pentru o revenire economică rapidă.
În urma negocierilor purtate, anul trecut, de președintele Klaus Iohannis, România este unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestui Mecanism, cu o alocare consistentă de granturi și împrumuturi în valoare totală de aproximativ 30 de miliarde euro.
Un adevărat Plan Marshall pentru dezvoltarea României, PNRR cuprinde proiecte de investiții și reforme în infrastructură, educație, sănătate, mediu și digitalizare.
Principalele domenii finanțate:
AUTOSTRĂZI: 4,5 miliarde de euro.
CĂI FERATE: 5 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.
SĂNĂTATE: 3,4 miliarde de euro pentru servicii de sănătate, dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură.
EDUCAȚIE: 4,4 miliarde de euro, pentru școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare, pentru reforma învățământului dual și reducerea abandonului școlar.
DIGITALIZARE: 4 miliarde de euro, pentru proiecte care să digitalizeze serviciile publice, sistemul de educație și acoperirea cu internet broadband.
CONSOLIDARE CLĂDIRI: 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea clădirilor la cutremur.
SISTEME DE IRIGAȚII: 4 miliarde de euro pentru infrastructura de irigații și combaterea secetei.
ÎMPĂDURIRI: 1,5 miliarde de euro pentru împădurire masivă.
ENERGIE VERDE: 1,3 miliarde de euro pentru diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă.