Conferinţa de presă susţinută azi, la sediul PNL Craiova, a avut scopul de a aduce la cunoştinţa craiovenilor ce hotărâri a luat administraţia PSD.
Consilierii locali PNL Marian Vasile – preşedintele PNL Craiova, Cosmin Corâţu şi Teodor Sas, au evidenţiat punctele nevralgice ale acestor hotărâri, pe care le redăm, succint, în cele ce urmează.
Marian Vasile: „În ultimul timp, Primăria Craiova parcă nu e condusă, oamenii îşi pierd slujbe, în perioada în care curăţenia oraşului lasă de dorit. În şedinţa de ieri, primarul Olguţa Vasilescu a avut drept scop să-şi pună oamenii în funcţie sau să le prelungească mandatul, aşa cum s-a întâmplat cu directorul de la Pieţe şi Târguri, al cărui mandat a fost prelungit cu încă patru ani. Practic, întregii conduceri de la Pieţe şi Târguri i-a fost prelungit mandatul cu încă patru ani, deşi nu au făcut deloc performanţă în primul mandat!
Tot ieri, administraţia PSD a semnat un plan de restructurare, reorganizare şi eficientizare al SC Salubritate SRL. De fapt, nu au făcut altceva decât să dea afară câteva sute de oameni, pentru că nu mai au serviciul de colectare a deşeurilor, dar asta nu înseamnă că oamenii respectivi nu pot face altceva în cadrul acelui SRL. Nu trebuia să dea afară aceşti oameni, trebuia să le găsească o altă utilitate, să ofere alte servicii, pe care le poate oferi un SRL.
Cu insistenţele noastre la comisia de specialitate am reuşit să o determinăm pe Olguţa Vasilescu să retragă un punct important de pe ordinea de zi, cu privire la închirierea de terenuri pentru amplasarea unor panouri publicitare, care, probabil, le sunt necesare în campania electorală. Mai ales că am văzut certificatele de urbanism, în vederea construirii acestor panouri, în care nu a fost solicitat avizul Poliţiei Rutiere.
Primăria doreşte să concesioneze, pe Calea Severinului, un teren de 1500 mp, pentru o staţie de combustibil alternativ (GNC), care este folosit, în general, de tiruri şi maşini de mare tonaj, iar asta ar însemna îngreunarea traficului pe Calea Severinului. O astfel de staţie poate fi amplasată pe centura oraşului, ca să nu se congestioneze şi mai mult traficul rutier”.
Cosmin Corâţu: „Am venit cu propunerea să instalăm câteva staţii de încărcare a automobilelor electrice, pentru că, din acest punct de vedere, suntem mult în urmă faţă de celelalte oraşe din ţară, la care vrem să ne raportăm – Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca, Braşov –, şi am obţinut acordul de principiu pentru montarea acestor staţii.
Am propus şi am promisiunea directorului RAT că se vor monta suporturi de bibiclete pe autobuzele care circulă către parcuri.
Mai avem un proiect, pe care vrem să îl realizăm împreună cu Poliţia Rutieră: să amplasăm limitatoare de viteză pe străzile din apropierea şcolilor şi grădiniţelor pentru a-i forţa pe vitezomani să încetinească, fiind de părere că siguranţa copiilor şi a pietonilor, în general, este pe primul plan”.
Teodor Sas: „În şedinţa de ieri a Consiliului Local, Primăria Craiova a luat trei hotărâri:
1) A disponibilizat 270 de oameni de la Salubritate, care erau extrem de utili pentru că, în acest moment, se găseşte greu forţă de muncă. Operatorul privat nu are nici o obligaţie să preia acest personal, este invocată doar recomandarea de a-i prelua, deci trebuie să fim foarte atenţi pentru ca aceşti oameni să nu rămână fără locuri de muncă!;
2) Majorarea tarifelor la biletele şi abonamentele RAT, la care consilierii PNL şi USR-PLUS au votat împotrivă. Preţul biletelor a crescut cu 25%, iar al abonamentelor cu peste 50%, dar diferenţa de preţ nu se vede în calitatea transportului în comun;
3) Creşterea preţului de închiriere al meselor din pieţe, la care, de asemenea, consilierii PNL şi USR-PLUS s-au opus. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă, iar producătorii agricoli îşi duc traiul, de pe o zi pe alta, din vânzarea acestor produse. Primăria creşte chiriile pe mesele din pieţe, dar nu le asigură condiţii mai bune!
După părerea mea, sunt trei hotărâri eronate şi în contradicţie cu doctrina social-democrată.
O problemă extrem de gravă cu care se confruntă Primăria Craiova, dar nu recunoaşte, este atragerea de fonduri europene. Primarul Olguţa Vasilescu se laudă că Primăria Craiova a fost campion la atragerea de fonduri europene în excerciţiul financiar trecut. Bănuiesc că se referă la perioada 2014-2020, pentru că în perioada 2007-2013, o altă administraţie a făcut acele proiecte şi, din păcate, administraţia PSD se laudă tot cu sacele proiecte: cu Centrul istoric al Craiovei, cu Centrul Multifuncţional Au reabilitat Parcul Romanescu – şi acolo au întârziat, dar au putut să ceară banii din urmă, costul reabilitării fiind de vreo 57 milioane de euro.
În perioada 2014-2020, este vorba de patru proiecte întârziate:
1) Proiectul pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale – unde există riscul pierderii fondurilor europene!;
2) Proiectul referitor la modernizarea transportului public urban;
3) Proiect pentru reabilitări termice la şcoli şi grădiniţe;
4) Proiectul aducţiunii apei de la Isvarna, care trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2023 – în condiţiile în care au probleme cu exproprierile terenurilor şi nici nu s-au apucat de el! Dacă nu reuşesc să finalizeze acest proiect, în termenul prevăzut, vom pierde nu numai finanţarea aducţiunii, ci şi toţi banii pe master-plan; deci, riscul este enorm!”.